Zilele Filmului Românesc se va desfășura și la Călărași în acest weekend

Zilele Filmului Românesc (ZFR) continuă în acest sfârșit de săptămână și la Călărași. Astfel, două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic vor putea fi urmărite pe 16 și 17 octombrie, la Casa de Cultură Călărași. Intrarea va fi liberă.

După o ediţie online în 2020, ZFR au revenit în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon din Chișinău, iar în perioada următoare evenimentul se va desfășura și în alte localități.

Pe 13 și 14 octombrie ZFR au fost la Nisporeni, iar în acest weekend ajung la Călărași unde vor fi proiectate trei filme:

BERLINER:  Sâmbătă, 16 octombrie, ora 18:00, Casa de Cultură Călărași

Filmul „Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. (2020, 93 min).

Regie: Marian Crişan

„UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”: Duminică, 17 octombrie, ora 17.00, Casa de Cultură Călărași

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund. (1966, 90 min).

Regie: Lucian Bratu

„#DOGPOOPGIRL”: Duminică, 17 octombrie, ora 20:00, Casa de Cultură Călărași

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie. (2021, 78 min).

Regie: Andrei Huțuleac

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru. La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Casa de Cultură Călărași pe 16 octombrie, ora 18.00.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Călărași, pe 17 octombrie, ora 17.00.

Spectatorii din Călărași vor putea vedea și filmul „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac, regizor al noului val de cineaști care se bucură de succes la nivel internațional. Pelicula va fi proiectată pe 17 octombrie, ora 20.00.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.


Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri: Consiliul Raional Călărași, Direcția Cultură și Tursim Călărași, Arhiva Naţională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Parteneri media: Expresul, Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Gazeta de Chișinău, Ziarul Național, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *