„Liberă” – un spectacol despre stereotipuri și prejudecăți
Pe data de 22 septembrie, Palatul de Cultură din Ungheni a găzduit spectacolul „Liberă”, în regia lui Ianoș Petrașcu, prezentat de către teatrul M.A.D.E. (Mișcare, Artă, Dans și Emoţie).
„Sperăm să sensibilizăm publicul față de niște hibe (n. red. defecte) ale societății și că, după ceea ce veți vedea în acest spectacol, nu se vor mai întâmpla. Vor trezi multe întrebări și, poate așa, vom reuși să facem lumea mai bună”, a punctat regizorul la începutul spectacolului.
Spectacolul „Liberă” este un spectacol-document despre stereotipuri și prejudecăți, despre impactul negativ al violenței asupra femeii și repercusiunile acesteia asupra generațiilor. În centrul atenției este istoria unei adolescente care se confruntă cu stereotipurile de gen, prin dans fiind relatată calea pe care o va parcurge tânăra până la realizarea visului său.
„Încă pe parcursul implementării proiectului, echipa a utilizat diverse metode pentru a ne sensibiliza și a ne atrage atenția asupra subiectului egalității de gen: prin pictură murală, prin marcaje rutiere personalizate, numeroase sesiuni de informare și de instruire, cu participarea specialiștilor în domeniu. Astăzi au ales s-o facă prin intermediul unui spectacol. Este important să recepționați și să reflectați asupra mesajului transmis de către trupa teatrului M.A.D.E.”, a menționat Vera Poia, viceprimara municipiului Ungheni.
În același timp, Valentina Bordian, reprezentantă UN WOMEN, a menționat că violența este, într-adevăr, o problemă mare pentru societate, mai ales acum, în perioada COVID-19, când cazurile de violență au crescut nu doar în Moldova, ci și în întreaga lume: „Vă îndemnăm să raportați cazurile de violență și să le spuneți persoanelor care trec prin violență să apeleze la serviciile specializate”.
Potrivit Valentinei Bordian, spectacolul a fost realizat din mărturiile a zece femei care au trecut prin diferite forme ale violenței.
Imediat după încheierea spectacolului „Liberă”, cei prezenți în sală au avut posibilitatea să discute despre violență. Discuția a fost moderată de experta gender Valentina Bodrug–Lungu, care a prezentat publicului date statistice și informații importante cu privire la formele violenței.
„De ce este important să discutăm între noi? Pentru ca băieții să nu reproducă modele de masculinitate toxică, iar fetele – pe cele de feminitate toxică, de supușenie, docilitate, dependență”, a precizat experta.
Participanții la discuție au fost activi și nu au ezitat să-și expună părerea.
„De multe ori, victima se simte vinovată și e dependentă de abuzator, de aceea nu-l reclamă, sau pentru că are copii și îi este frică că nu se va descurca”, a menționat o tânără prezentă la discuție.
La întrebarea adresată publicului despre motivele care stau la baza apariției violenței, deși sunt promovate o serie de valori în școli și în societate, Teodor Olei a precizat: „Uneori, bărbații sunt frustrați pentru că femeile sunt mai bune decât ei. Prin aplicarea forței, aceștia demonstrează că sunt mai puternici”.
Teodor Olei mai spune că, de fapt, violența este un stres atât fizic, cât și psihologic: „De la stres apar foarte multe boli și discuții în contradictoriu. Ceea ce este reflectat în spectacol… nu e neapărat să fie doar violență fizică sau sexuală. Să nu uităm și de cea psihologică”.
O altă participantă la discuție a menționat că dezechilibrul de putere dintre bărbat și femeie își are originea încă din istorie, și anume din stereotipul patriarhatului predominant. „Și acum unii bărbați, desigur nu toți, își învață copiii că bărbatul este capul familiei și asta nu e corect. Trebuie să începem să arătăm generațiilor precedente – bunicilor și părinților, că acest stereotip e învechit”, a dedus Anastasia Robuleț.
La finalul discuției, Valentina Bodrug-Lungu i-a îndemnat pe cei prezenți să transmită mai departe mesajul că violența nu poate fi justificată: „Nimeni nu merită să fie bătut, maltrat, violat”.
Spectacolul „Liberă” va fi prezentat și în alte trei localități din raionul Ungheni: Valea Mare, Pârlița și Sculeni, precum și în opt localități din raionul Cahul. Acesta este organizat în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN WOMEN, în parteneriat cu UNICEF.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns