Gratie unui proiect, vizita la Muzeul de Istorie și Etnografie din Gimnaziul Negurenii Vechi se poate face și online

Doritorii de a vizita Muzeul de Istorie și Etnografie, din incinta Gimnaziului Negurenii Vechi, o pot face de acum înainte, nu doar în format fizic, dar și online, accesând site-ul recent lansat al muzeului. Și asta nu e tot…

Muzeul de Istorie și Etnografie, din cadrul Gimnaziului Negurenii Vechi și-a deschis larg ușile cu zece ani în urmă. Iar ideea creării unui muzeu a venit din necesitatea de a studia istoria locală în cadrul orelor de istorie. Pentru a face posibilă deschiderea muzeului, atât la lecțiile de istorie, cât și în afara acestora, s-a recurs la efectuarea unui apel către localnici și nu doar, de a colecta obiecte ce au o încărcătură istorică.

„La istoria locală am făcut apel la copii și la părinți de a aduce obiectele care nu au utilizare în ziua de astăzi. Copiii le-au adus, le-am cercetat și, bineînțeles că acel obiect care reprezenta un interes istoric, l-am oprit la muzeu și l-am inclus în registru”, a menționat Sergiu Cozariuc, responsabil de activitatea muzeului, dar și  profesor de istorie în Gimnaziul Negurenii Vechi.

Potrivit lui Sergiu Czariuc, cel mai vechi exponat din muzeu este un ulcior ce datează din secolul III –IV după Hristos, dar sunt și obiecte de prin secolul XVI – XVIII. „Avem ce arăta!”, a subliniat dânsul.

 Schimbările majore produse în 2021 – achiziționare de vitrine și crearea unui site

La început, exponatele erau amplasate pe băncile școlare, încăperea fiind una modestă. Acum însă, o parte din cele 426 de exponate din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie, repartizate pe compartimente, acestea fiind nouă la număr, sunt păstrate în cele 3 vitrine achiziționate în cadrul proiectului „Muzeul satului – o carte de vizită pentru locuitori și vizitatori”, implementat de AO ,,Vatra” din Negurenii Vechi.

Bugetul total al proiectului este în valoare de 3840 dolari. Contribuția de 3340 dolari a venit din partea GAL Movila Măgura, bani din care au fost procurate vitrinele. Iar Asociația Obștească a părinților și profesorilor „Vatra” s-au implicat cu o donație proprie în sumă de 500 dolari.

Totodată, din contribuția proprie a fost procurat și un laptop, necesar pentru crearea registrului electronic de evidență a exponatelor muzeale.

Însă, unul din obiectivele proiectului a fost organizarea unei expoziții virtuale prin crearea unui site, care a și fost lansat recent. „Inovația muzeului constă în faptul că toate aceste comori vor putea fi vizionate și în format electronic, relizând astfel o excursie virtuală de către orice vizitator local sau de peste hotarele țării”, se arată într-o postare publicată în Grupul de Acțiune Locală Gal Movila Măgurii.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *