Artistă în tatuaje, la 16 ani. O tânără din Ungheni sparge stereotipurile

Are 16 ani și o pasiune aparte pentru arta tatuajului. De opt luni a început să o practice și dorește să-și deschidă propriul salon. De asemenea, vrea să învețe și alte persoane arta tatuajului.

Ungheneanca Mădălina Starciuc povestește că această pasiune s-a accentuat încă de când avea vreo 10 ani. Ulterior, a făcut la Chișinău niște cursuri despre arta tatuajului și acum, după opt luni de practică zilnică, se poate mândri cu reușitele sale. Chiar dacă încă nu și-a deschis un salon, ea se bucură de popularitate în Ungheni, printre clienții ei fiind mai multe fete decât băieți. Potrivit ei, fetele preferă mai mult tatuajele minimaliste.

Tatuajul și stereotipurile

Și Mădălina are un tatuaj pe care și l-a făcut la 15 ani. Acesta semnifică „Prin greutăți spre succes”.

„Este un cadou făcut de tatoo-masterul meu. Acesta mă motivează și, când mă uit în oglindă, îmi aduc aminte că, în viață, sunt momente și mai bune, și mai puțin bune, însă doar așa ajungi spre succes”, spune adolescenta.

Prin acest tatuaj, a încercat să combată și stereotipul „fetele nu trebuie să-și deseneze corpul”:

„Și acum mă confrunt cu astfel de stereotipuri”, a precizat Mădălina. Crede însă că, odată cu trecerea anilor, lumea va începe să accepte acest lucru, mai ales că, în ultimul timp, tot mai mulți tineri preferă să-și facă tatuaje pentru a-și exprima trăirile sufletești.

Mădălina spune că, în momentul în care a luat decizia de a practica această activitate, familia a fost cea care a ajutat-o și a susținut-o. „De prietenii mei nici nu mai zic, ei erau cei mai fericiți că o să aibă cine să le facă tatuaje”, spune ea, amuzată.

Niciodată nu i-a fost teamă că va greși desenul pe care-l vrea clientul, mai ales că are abilitatea de a desena și o creativitate bogată. „Da, mi s-a întâmplat o dată să greșesc, dar a fost o greșeală minusculă pe care am reușit ușor să o repar”, își amintește tânăra artistă.

Recunoaște că este mai complicat să deseneze pe piele, decât pe o coală de hârtie. Totuși, depune maxim efort și multă concentrare, astfel încât produsul final să fie unul dorit atât de client, cât și de ea însăși. „Dacă clientul e mulțumit, sunt și eu mulțumită”, a subliniat ea.

Din culisele creării unui tatuaj

Mădălina nu a ezitat să ne explice cum face un tatuaj: „În primul rând, zona trebuie să fie dezinfectată bine, la fel și instrumentele. Atunci când clientul face programarea, îmi arată și desenul, pentru ca eu să am timp să mă pregătesc, fie să-l desenez singură, fie să-l imprim și să-l schițez pe „hârtia de transfer”. Apoi aplic pe piele crema „transfer”, lipesc schița și aceasta rămâne pe piele, după care încep să tatuez”.

Îi place ceea ce face, iată de ce niciodată nu a considerat arta tatuajului un lucru dificil. Din contra, este sigură că anume această activitate este ceea ce poate să facă ea mai bine. Înarmată cu dorință și cu multă răbdare, dedică acestei pasiuni practic tot timpul ei liber. De dimineață merge la școală, pentru că este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Ion Creangă” din Ungheni și, după-amiază, se ocupă de clienții ei. „Ei îmi fac ziua mai bună”,  conchide tânăra.

În schimb, înlăturarea unui tatuaj, spune ea, este un proces mai dificil, mai costisitor și mai dureros pentru client, de aceea Mădălina Starciuc recomandă celor care vor să-și facă tatuaje să se gândească bine înainte de a lua o asemenea decizie și să aleagă modelul cel mai potrivit pentru sine.

Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *