Vaccinarea anti-COVID: Colac de salvare sau doar o portiță pentru călătorii în străinătate? Ce spun tinerii de la Ungheni

Tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani formează în prezent categoria cu una dintre cele mai reduse rate de vaccinare în R.Moldova, dovadă fiind datele furnizate de Ministerul Sănătății. Reticența celor care refuză încă imunizarea este invariabil alimentată de incertitudinile cu privire la eficiența vaccinurilor anti-COVID, atâta timp cât tulpina Delta face oricum ravagii în lume, sau de teoriile conspiraționiste cu privire la proveniența virusului Sars-Cov-2.

Există, însă și tineri care privesc vaccinarea ca pe un „colac de salvare”, de care ar trebui să profite toți pentru a scăpa de pandemie, lucru de care ne-am convins pe străzile din Ungheni, într-o discuție cu mai mulți dintre cei care au atins vârsta la care le poate fi administrat vaccinul. Am constat, totodată, că principalul argument pentru tinerii care acceptă imunizarea este certificatul, care le deschide calea pentru călătorii peste hotare și le permite, la întoarcere, să evite carantina.

Anastasia Robulet

Este și cazul Anastasiei Robuleț, o tânără de 18 ani originară din Ungheni, care a decis să se vaccineze… de nevoie.

E viitoare studentă la Iași, în România, și, pentru a putea trece granița evitând barierele sanitare, a trebuit să-și administreze serul. „Doar acest motiv m-a impus să o fac”, recunoaște Anastasia, afirmând că nu i-a teamă să se infecteze. Ea e reticentă la ideea de a-i încura pe alții să se vaccineze. „Nu pot spune că aș sfătui tinerii să se vaccineze, deoarece apariția tulpinii Delta a făcut vaccinurile actuale mai puțin eficiente”, e de părere tânăra.

Adelina Rusu
Adelina Rusu

La fel, și Adelina Rusu, originară din satul Petrești, raionul Ungheni, actualmente studentă la Cluj Napoca, care a suferit deja de COVID-19, spune că s-a vaccinat „mai mult din obligație”. Asta deoarece nu știe ce restricții mai pot apărea odată cu venirea toamnei, argumentează ea, iar un alt motiv pe care-l invocă este faptul că cei nevaccinați vor avea restricții în cămine și în unele localuri.

Livia Covaliov

Primul motiv al Liviei Covaliov, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, de a-și administra, acum trei săptămâni prima doză de vaccin a fost același: posibilitatea de a călători peste hotare și de a evita la întoarcere șederea în carantină. Pe lângă acestea, însă, Livia pare încurajată și de grija pe care o manifestă față de oamenii din anturajul ei, în special pentru cei în vârstă cu care intră deseori în contact. În această ordine de idei, ea consideră că ține de responsabilitatea fiecăruia de a se vaccina, cu scopul de a opri pandemia. E o adevărată militantă pentru imunizare și, atunci când are ocazia, își îndeamnă prietenii să-i urmeze exemplul.

„Informați-vă, faceți o alegere, dezbateți stereotipurile și ajutați să revenim la normalitate”, se adresează tânăra tuturor.

Ilie Manciu

Am întâlnit și tineri pentru care argumentul călătoriilor nu a fost suficient de convingător. „Da, eu încă nu m-am vaccinat…”, recunoaște Ilie Manciu, un tânăr de 18 ani, student la Iași. E convins că majoritatea celor din generația lui au ales să se vaccineze fiind tentați tocmai de libertatea de circulație pe care le-o oferă certificatul, însă el a ales să mai aștepte. „La moment, aleg să nu mă vaccinez până nu se va face o claritate în sistemul medical, cu speranța că până atunci vom trece de această perioadă pandemică”, afirmă ferm Ilie Manciu.

Și, pe când unii caută justificări pentru a amâna să se imunizeze, am întâlnit tineri care abia așteaptă să împlinească vârsta necesară pentru a se putea imuniza. Ei sunt dintre cei care au simțit pe propria lor piele și a familiei efectele infecției cu COVID-19.

Gabriela Chirilovici

Gabriela Chirilovici încă nu a atins vârsta majoratului – va face 18 ani în noiembrie. Dar e ferm convinsă că se va vaccina, deoarece a avut ghinionul să contracteze virusul, dezvoltând, împreună cu membrii familiei, o formă severă a bolii. „Îmbolnăvindu-ne cu o formă severă de Covid-19, ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu este o excepție și gravitatea adevărată a lucrurilor este înțeleasă abia atunci când treci prin asta”, afirmă tânăra.

E conștientă de importanța vaccinării, mai ales că imunizarea ar putea reduce drastic formele severe de pe urma infectării. „Aleg să mă informez din surse sigure și să nu mă las manipulată de știri false, pentru a face un pas responsabil față de mine, de cei dragi și față de întreaga comunitate”, spune tânăra de 17 ani.

Menționăm că, în prezent, raionul Ungheni dispune de suficiente doze de vaccin, de la diverși producători, fapt care nu-i face totuși nici pe tineri, dar nici pe cei din alte categorii de vârstă să se înghesuie la centrele de vaccinare. Astfel, conform informației prezentate de Centrul de Sănătate Publică Ungheni, la data de 27.07.2021, pe teritoriul raionului au fost imunizate cu I doza de vaccin 13.671 persoane, ceia ce constituie 16,24% din populatia eligibila (din 84.145 persoane), cu ambele doze de vaccin au fost vaccinate 9547 persoane, ceea ce reprezintă 11,34 % din populația eligibilă.

Autor: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *