Tată de meserie

Te-ai întrebat vreodată cum este să crești șase copii în Moldova, în 2021? Poate că da, dar puțini îndrăznesc să meargă mai departe și să-și facă planuri de o familie foarte mare.

Dar Ion și Ecaterina Cerneaga au ignorat greutățile care ar fi putut apărea și au crescut șase copii. Și astăzi, fie este iarnă sau vară afară, în casă mereu este cald și bine. „Cel mai important este că suntem împreună, asta e cea mai mare bucurie”, povestește Ion.

Ion Cerneaga, tată a șase copii

Ion Cerneaga are puțin peste 40 de ani și locuiește împreună cu familia în satul Sălcuța din Căușeni. Centrul universului lor se află într-o căsuță de la capătul satului.

În ogradă mai au o clădire pentru nouă vite de lapte care ajută familia să se întrețină. Mai au un tractor albastru și o bucată de pământ pe care cresc legume și cereale. Într-un alt colț al curții sunt săpate niște șanțuri unde urmează să fie construit un garaj pentru mașina familiei. Și-au luat una mai mare ca să încapă cât mai mulți, dar și să facă față drumului de lut care duce spre casa lor.

Astăzi, Ion trebuia să meargă la semănat împreună cu Marin, fiul cel mai mare. Trebuiau să semene niște lucernă la niște cunoscuți, însă afară e prea frig, s-ar putea să înghețe pământul și riscul este prea mare. Se întorc acasă și fiecare își vede de treaba lui. Ion are de reparat tractorul.

Între timp, Ecaterina, soția lui Ion, are grijă de Maxim care abia a învățat să fugă prin casă și să deschidă toate dulapurile. Lângă ei se joacă Doroteea, care la toamnă merge în clasa întâi. Andrei și Timotei își petrec timpul împreună, iar Taniușa, fata mai mare, planifică să gătească un tort. Torturile și pâinea sunt pasiunea ei.

 

Ecaterina Cerneaga, mama celor șase copii

Ion s-a așezat pe fotoliul din bucătărie. Pare obosit de la multă muncă. Pe mâini are mici pete negre de ulei de motor. Alături s-au așezat Andrei, Timotei și Doroteea. Se uită în fotografiile găsite prin casă. „Nu prea avem fotografii, că le-am dat prietenilor”, se justifică Ion.
Ecaterina, soția, stă pe scaun lângă masă. Fire sure se observă prin părul ei. Și-a rezemat capul între palme și privește zâmbind spre copii.

Din când în când, îl ridică pe Maxim în brațe, care apoi sare și fuge la soră-sa în poală. Tanea poartă ochelari și ascultă atent ce zice tatăl ei. Se rușinează când o laudă. „Când trebuie să se urce pe tractor, nici o problemă”, comentează Ion. Când e vremea de strâns baloții de pe câmp, Ion cu Marin sunt cei care-i aruncă în remorcă, iar Tatiana este la volanul tractorului ca să-l mute acolo unde trebuie. „E o fată foarte bravo”, concretizează tatăl Tatianei și adaugă că în fiecare dimineață se trezește la ora 6, înainte de lecții, pentru a mulge vacile.

Marin și Tatiana, ambii în clasa a XI-a, sunt născuți la o distanță de 11 luni. Sunt mereu împreună: la școală, la magazin și peste tot. Datorită vârstei apropiate, ei au interese și o gândire asemănătoare, spune tatăl lor. De fapt, Marin este cel mai mare dintre copii. Este cel mai voinic. „Niciodată nu a zis că nu face ceva, că nu-i place”.

Timotei este al treilea copil și are 14 ani. Împreună cu fratele Andrei de aproape 11 ani au grijă în fiecare seară să mulgă câteva vaci. Nu toate nouă dau lapte. Și să nu crezi că sunt așezați pe un scăunel și mulg manual vaca! Înainte de a fi mulse, băieții clătesc țâțele vacii și le prind în niște furtunuri care „sug” laptele într-un bidon mai mare. Băieții știu că mulsul durează în jur de 10-15 minute. Cu cât mai gras e laptele, cu atât procesul durează mai mult. Între timp, trag paiele murdare și le scot afară, la gunoi. Ion are totală încredere în copii și este sigur că dacă s-ar întâmpla ceva cu el, afacerea ar continua să funcționeze. „Lor le place. Dacă nu le-ar plăcea, nu ar sta aici să mulgă vacile acum”, adaugă Ion.

Pentru familie este important să-i învețe ce înseamnă munca. „Când ajung la maturitate și se duc în lume, ei vor vrea să facă un ban al lor și atunci vor înțelege că succesul îl obții doar prin muncă. Chiar și studiile se fac prin muncă”.

Maxim, cel mai mic dintre copii

Ion Cerneaga și-a dorit de mult timp să fie tată cu mulți copii. Și-a dat seama de asta mult mai târziu. Dacă face o retrospectivă în copilărie, își amintește că de la 11 ani a fost practic singurul copil în familie, pentru că fratele mai mare plecase de acasă la muncă. A simțit lipsa de conversație, de prietenie în familie. Apoi, după ce a cunoscut familia soției Ecaterina, a rămas impresionat. Socrul lui Ion era tată a 13 copii. „Când am văzut câtă armonie și câtă dragoste este în familia ceea, câtă înțelegere!” Mai în glumă, mai în serios, Ion a zis atunci că își dorește să aibă zece copii.

De fapt, pe parcursul timpului, Ion a fost tată a mai mulți copii. Timp de șapte ani a avut grijă de mai mult de 25 de copii. Și-au dorit să facă bine, chiar dacă casa lor risca să devină neîncăpătoare și așa au devenit asistenți paternali. Astăzi, unii copii au fost adoptați ulterior de familii de medici, alții au plecat peste hotare, alți copii sunt deja căsătoriți în țară, iar de alții nu știu nimic, pentru că nu au reușit să țină legătura.

Familiile mari, mai sărace

În Republica Moldova există, asemenea familiei lui Ion, puțin peste 38 de mii de gospodării cu trei și mai mulți copii, conform recensământului din 2014.

Statistica spune că veniturile gospodăriilor cu copii sunt mai mici decât veniturile gospodăriilor fără copii. În medie, în anul 2019, în casele unde sunt copii, venitul era de 2 450 de lei pentru o persoană, adică de 1,4 ori mai puțin față de venitul gospodăriilor fără copii. De asemenea, odată ce numărul de copii crește într-o familie, descrește venitul acesteia. Potrivit BNS, venitul lunar în gospodăriile cu un copil scade de la 2 939 de lei până la 1 679 de lei în cazul familiilor cu trei și mai mulți copii.

Totuși, în ce măsură statul ajută familiile numeroase? În perioada de lockdown din anul trecut, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că mărimea ajutoarelor sociale destinate persoanelor cu venituri mici urma să crească. Respectiv, măsura de susținere a familiilor cu mulți copii prevede astăzi 975 de lei lunar pentru fiecare copil din familie. Măsura va avea un caracter permanent, nu doar în perioada stării de urgență. În 2020, în jur de 34 de mii de copii primeau aceste ajutoare sociale de la stat. Faptul că resursele financiare sunt tot mai puține odată ce apar alți copii în familie poate duce la investiții mai puține în educația copiilor. Respectiv, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Houston și de la London School of Economics sugerează că, în timp ce fetele au fost afectate negativ din punct de vedere al abilităților cognitive, băieții au avut rezultate mai proaste din punct de vedere comportamental.

Familiile mari, mai fericite

O familie mare poate avea efecte pozitive atât asupra copiilor, cât și a părinților. Copiii care au frați au abilități sociale mai dezvoltate decât cei fără, iar persoanele căsătorite care au crescut cu mai mulți frați au mai puține șanse să divorțeze.

Copiii care sunt singuri în familie pot beneficia de aproape tot timpul și atenția părinților în copilărie, dar la vârsta adultă și-ar dori să aibă frați cu care să împartă responsabilitatea de a avea grijă de părinții lor în vârstă. Frații și surorile din familiile mari pot să-și petreacă copilăria certându-se și concurând între ei, dar pot să formeze relații strânse la vârsta adultă sau invers.

Potrivit unui studiu făcut de Universitatea Australiană „Edith Cowan”, părinții cu cea mai mare satisfacție de viață sunt cei care au patru sau mai mulți copii. A avea un frate înseamnă că ai un coleg de joacă – mai ales dacă ai o vârstă apropiată. Familiile numeroase beneficiază în special de acest lucru, deoarece copiii mai mari interacționează cu copiii mai mici atunci când se joacă și au șansa de a învăța unii de la alții.

Acest material este realizat de Moldova.org cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Fundației OAK.

 

Reportaj de Georgeta Carasiucenco
Editare de Marta Sterpu
Fotografii de Tatiana Beghiu
Imagini video de Ernest Todiev


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *