„Diaspora acasă, se implică!” – sub acest generic au fost marcate Zilele Diasporei la Călărași

Tradiţional, în luna august la Călărași se marchează Zilele Diasporei – un eveniment deosebit prin varietatea de activități organizate. Și de data aceasta sărbătoarea s-a ținut în curtea Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași chiar de luni dimineața, pe data de 23 august.

În acest an, evenimentul organizat de Primăria orașului Călărașia a ajuns la cea de-a treia ediție și s-a desfășurat sub genericul „Diaspora acasă, se implică!”
Astfel, pentru o zi, ograda muzeului a fost transformată într-un veritabil târg, unde micii producători și-au expus produsele, alături de meșterii populari locali, dar și de tinerii începători în ale antreprenoriatului. Totul a fost completat de muzică și voie bună, dar și cu lucrări expuse pretutindeni în curtea muzeului.

În cadrul evenimentului organizatorii au expus un set de fișe de promovare a vieții de migrant, pe care au fost trecute fotografii și detalii biografice ale unor protagoniști călărășeni. ”Cetățenii din oraș care se regăsesc pe aceste fișe, au fost în trecut diasporă, iar astăzi sunt oameni de succes acasă și se implică activ în variate domenii pentru a îmbunătați și imaginea sa. De asemenea, au fost expuse și fișe de promovare și informare a mai multor persoane din Diaspora activă, cu genericul „Călărășeni din Diaspora cu istorii de succes”, care ne duc faima peste hotarele țării”, a menționat Mariana Iurcu, muzeograf la muzeul din Călărași.

Tot luni a fost inaugurat oficial și Felinarul multi-funcțional din fața muzeului, care servește acum drept reper pentru turiștii ce trec prin zonă.

Pentru migranții veniți la sărbătoare, dar și pentru restul participanților, au fost făcute mai multe prezentări ale serviciilor prin care moldovenii își pot soluționa anumite probleme, se pot lansa în afaceri etc. Printre cei care au făcut prezentări  s-au inclus reprezentanții  Incubatorului de afaceri din orașul Călărași, ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă etc.
Și așa cum se obișnuiește, Zilele Diasporei  nu au trecut fără o mulțime de aprecieri din partea primăriei, a Consiliului raional, dar și a oaspeților de la Biroul Relații cu Diaspora. Cei mai activi migranți reîntorși acasă, dar și participanții la târgul organizat în ziua de luni, au plecat acasă cu diplome din partea acestor instituții.

Prezent la eveniment, deputatul Ion Șpac i-a îndemnat pe cei plecați peste hotare să revină acasă cât mai degrabă. ”Sper că împreună să reușim să facem schimbări la noi acasă. Mă bucur să văd atâta lume frumoasă care a reușit să revină în țară înaintea mea. Am revenit și eu, după ani îndelungi pe care i-am petrecut în Irlanda, și pot să vă zic că acolo, departe, dorul persistă și nu te lasă în pace. Cred că acum, mai mult ca oricând, a venit timpul când trebuie să muncim cu toții împreună pentru a le da oamenilor șansa de a reveni acasă”, a conchis deputatul originar din satul Peticeni, raionul Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *