UE // Apeduct și canalizare pentru sectoarele periferice ale orașului Ungheni. La ce etapă se află lucrările?
Reabilitarea și construirea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Ungheni, lucrări demarate în toamna anului 2020, sunt pe ultima sută de metri.
NOTĂ: Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului: „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul prevede lucrări de construcție a 19,66 kilometri de rețele de distribuție de apă și 8,09 kilometri de rețele de canalizare. Rețele de apeduct sunt construite în sectorul Dănuțeni, în perimetrul străzilor Zamfir Arbore – Anton Crihan. De asemenea, și pe strada Alexandru cel Bun – Alexandru Boico. Conform proiectului, rețelele de distribuție a apei vor avea 867 de branșamente.
În ceea ce privește evacuarea apelor uzate, la final, aceste regiuni vor avea 7,32 kilometri de rețea de canalizare gravitațională și 770 m rețea de canalizare sub presiune, cu 507 racorduri. Rețelele de canalizare sunt construite în sectorul Dănuțeni, în perimetrul străzilor Cetireni – Burebista, inclusive dotate cu trei stații de pompare a apelor uzate.
Valoarea contractului de antrepriză constituie 55 043 682,14 lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.
Monitorizarea proiectelor de infrastructură
Ne-am propus să aflăm și să monitorizăm cum are loc implementarea acestui proiect, iar grație proiectului „Monitorizare PARTICIPATIVĂ și dialog CIVIC eficient pentru servicii PUBLICE CALITATIVE în municipiul Ungheni”, implementat de Asociația Obștească pentru Educație și Dezvoltare „AVÎNT”, se urmărește contribuirea la abilitarea cetățenilor din municipiul Ungheni și încurajarea lor să participe în procesul de monitorizare a proiectelor de infrastructură.
Potrivit Danielei Dîrzu, președinta Asociației Obștești pentru Educație și Dezvoltare „AVÎNT”, în prezent, 34 cetățeni activi învață ce înseamnă monitorizarea participativă, colectează și studiază informații relevante cu privire la proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare implementat în Ungheni.
„Aceștia urmează să aibă vizite la șantier, să discute cu beneficiarii serviciilor de apă și canalizare. Constatările din procesul de monitorizare vor fi reflectare în Raportul de constatări și recomandări, care va fi prezentat public în cadrul unui eveniment”, a menționat Daniela Dîrzu.
La ce etapă se află proiectul?
Potrivit lui Cristofor Codreanu, managerul proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni”, lucrările au loc concomitent pe mai multe puncte, pentru a reuși în termenul stabilit de proiect, iar la ora actuală, sistemul de canalizare pe sectorul stabilit, anume în regiunea „Dănuțeni”, este construit în proporție de 97%.
„Practic, ne-au rămas 170 metri și sistemul este construit. Rețelele de apă sunt extinse în jur de 57%. Avem două sectoare „Curculeovca” și „Sărăcuța”, unde déjà este testată apa, aflându-ne la etapa de pregătire spre a fi furnizată către consumatori”, explică Cristofor Codreanu.
Potrivit dânsului, lucrările deja au trecut din sectoarele periferice spre zona orașului.
„Am cuprins cele mai problematice sectoare pentru a construi în jur de 19,6 km de rețea de apeduct și 7,3 km de rețea de canalizare. În sectorul Dănuțeni noi, altfel numit „Curculiovca”, a fost selectat întreg sectorul pentru schimbarea rețelelor, reabilitarea și construirea unui sistem nou de canalizare. Am cuprins și alte sectoare problematice, unde existau deranjamente, iar gradul de uzură era avansat la toate rețele construite cu 50 de ani în urmă”, informează Cristofor Codreanu.
„Noi, reprezentanții „Apă-Canal” răspundem nemijlocit de monitorizarea la executarea lucrărilor calitative. Fiindcă, după finisarea proiectelor, aceste lucrări vor fi date în exploatare de către noi, și, indiscutabil, ne dorim calitate și durabilitatea pentru consumatori”, a asigurat managerul proiectului, Cristofor Codreanu.
În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, peste 38 825 de cetățeni din municipiul Ungheni urmează să fie conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă.
„Dacă în proiect erau prevăzute 867 de branșamente – conectări către casele de pe sectorul Dănuțeni, la moment avem executate 413 conectări, ceea ce ar constitui 54%”, informează managerul proiectului.
Condițiile climaterice dau bătăi de cap lucrărilor
„Sigur că pe parcursul implementării întâlnim greutăți și anume greutățile create de factorii climaterici. Plouă, nu se reușește în timp, lucrările începute de dimineață pot fi oprite de o ploaie abundentă pe la amiază. Plus, în procesul de executare a lucrărilor, deseori creăm incomodități, nu reușim să compactăm și să restabilim partea carosabilului, ceea ce crează incomoditate cetățenilor din aceste cartiere. Se depune efort la maximum pentru a reuși.”, a conchis Cristofor Codreanu.
Potrivit primarului Municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, sectorul „Dănuțeni” va fi primul sector periferic ce va fi complet dotat cu un sistem nou de canalizare.
„Cel mai mult s-a lucrat în sectorul Dănuțeni 1, unde a fost construită complet rețeaua de canalizare, inexistentă până acum. Proiectul este complicat, fiindcă oamenilor nu le place să le sapi la poartă. Dacă faci un proiect de canalizare de la zero, într-un sector, oamenii înțeleg, dar dacă reabilitezi ceva existent, omul, știind că are deja apă la robinet, se indignează…de ce trebuie iarăși de făcut ceva”, explică primarul.
Totodată, dânsul a remarcat și faptul că acest proiect provoacă incomodități, dar care în scurt timp vor fi remediate.
„Oamenii nu înțelegeau acum 7 ani de ce drumurile erau făcute cu pietriș (variant albă) și nu asfalt. Dar nu ai cum să faci asfalt în momentul în care lipsește o canalizare, fiindcă mai apoi, aceste lucrări necesită a fi stricate pentru săpături”.
Conform explicației primarului, rețelele de apeduct necesită intervenții permanente, explicând că rețeaua de apeduct a municipiului este de 300 km, iar starea ei nu este neapărat una bună, unele linii de rețea fiind de peste 50 de ani, fapt ce cauzează și pierderile de apă potabilă.
„Impactul acestui proiect se va simți mai târziu. În primul rând asigurăm cetățenii cu servicii de calitate de aprovizionare cu apă și canalizare, apoi crește numărul de beneficiari ce beneficiază de servicii de canalizare, crescând astfel fluxurile financiare ale întreprinderii, iar astfel de reabilitări ale rețelelor de apeduct va duce la minimalizarea pierderilor de apă potabilă”.
De ce cetățenii se indignează de un preț prea mare pentru serviciile de apă și canalizare?
„Dacă facem o analiză la costurile serviciilor de apă și canalizare, la noi este mai scump decât Cahul cu aproximativ 60 de bani, dar în rest, în toate orașele este mai scump decât la Ungheni. Această informație poate fi verificată. De ce oamenii se indignează? Probabil pentru că tariful a fost crescut brusc. Până în anul 2017, aproximativ 12 ani, tariful la apă era fixat de consiliul local, iar în 2017, ANRE a preluat controlul și a stabilit costurile apei și de la 5,40 lei la 13,40 și cumva acest salt a fost simțit, dar nu avem noi cel mai mare tarif”, a explicat Alexandru Ambros.
În calitate de unitate de implementare a proiectului este Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Măsura investițională „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni” este finanțată de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
Asociația Obștească pentru Educație și Dezvoltare „AVÎNT” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Monitorizare PARTICIPATIVĂ și dialog CIVIC eficient pentru servicii PUBLICE CALITATIVE în municipiul Ungheni”.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”.
Lasă un răspuns