Tinerii din Ungheni au abordat problema stereotipurilor de gen

Pe data de 17 iunie, la Centrul de Tineret Ungheni, 40 de tineri din raion au participat la o discuție publică, unde s-a abordat subiectul egalității de gen și al rolurilor care sunt impuse de societate. De asemenea, tinerii au discutat și despre stereotipurile de gen, pe înțelesul lor.

„Bărbații sunt duri și curajoși”; „femeile sunt cele responsabile de creșterea unui copil”; „ un bărbat nu plânge niciodată”; „femeile sunt emoționale, iar bărbații sunt raționali” – acestea sunt doar câteva expresii care au fost discutate și analizate de către tineri.

Organizatorii, Centrul Media pentru Tineri, i-au invitat pe cei prezenți în sală să participe la o discuție publică despre un subiect frecvent întâlnit în rândurile tinerilor – egalitate de gen, stereotipuri și prejudecăți.

Din discuțiile purtate, tinerii au identificat și au analizat stereotipurile dar și diferențele de gen și sex, astfel, pe viitor vor reuși să combată anumite prejudecăți pe care le dictează uneori societatea.

Activitatea a început cu un joc energizant, pentru a destinde atmosfera. Tinerii au fost implicați într-un brainstorming, unde au avut libertatea să exemplifice ceea ce înțeleg  prin noțiunile „gen” și „sex”.

Tatiana Chebac, avocată și activistă pentru drepturile omului, a invitat tinerii la discuții, explicându-le, totodată, că scopul egalității de gen este ca posibilitățile, șansele, drepturile și responsabilitățile acestora să fie egale:

„Egalitatea de gen este despre libera alegere pe care toți trebuie să o avem, dar să nu fie influențată de alte stereotipuri și prejudecăți”, a subliniat formatoarea.

Totodată, pentru a întări cele discutate, activista a propus tinerilor spre analizare 11 cazuri, iar tinerii le-au comentat și au combătut anumite stereotipuri.

Cazurile au fost variate, ceea ce a condus la discuții constructive și interesante, tinerii răspunzând cu înflăcărare la fiecare caz, aducând și exemplificări. Drept urmare, spre final, tinerii au lipit pe mascotele gender, cuvinte-cheie, ce semnifică egalitatea de gen pe înțelesul lor.

Pentru a trece în revistă ceea ce s-a discutat, Natalia Strogoteanu, directoare Program Educaţie Media a invitat tinerii la rezolvarea unui quiz. La final, cei care au reușit să se claseze pe locuri fruntașe, au primit câte o pungă eco și rechizite.

„Activitatea de astăzi a fost foarte utilă, am actualizat unele cunoștințe, dar am învățat și lucruri noi. Este necesară promovarea egalității de gen, deorece este o problemă actuală în societatea noastră. Trebuie să analizăm toate modalitățile de rezolvare a acestei probleme și să oferim un mediu egal pentru toți, atât pentru femei cât și pentru bărbați”, a precizat Nichita Vașciuc, participant la eveniment.

Și Anastasia Robuleț a menționat că acest eveniment a fost unul foarte interesant și interactiv:

„Fiecare a avut posibilitatea să-și expună părerea referitor la egalitatea de gen, ce înțelege prin asta. Au fost multe lucruri pe care le-am aflat acum. Eram adepta egalității între genuri, iar acum, în urma informațiilor, mi-am întărit această convingere”, a specificat tânăra.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Media pentru Tineri, în colaborare cu Centrul de tineret Ungheni, în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, care se încadrează în Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *