FALS: La Ungheni, participanții la întâlnirea electorală a partidului fostului premier Ion Chicu au fost sechestrați

Pe 15 iunie, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, a anunțat într-un comunicat de presă despre un incident care s-ar fi întâmplat zilele trecute în incinta Primăriei municipiului Ungheni, unde PDCM a organizat o întâlnire electorală. Potrivit comunicatului, „o susținătoare a unui partid” i-ar fi încuiat într-o sală pe cei circa 60 de cetățeni care participau la întâlnirea electorală. În realitate, o angajată a primăriei Ungheni a închis ușa sălii ca să nu se audă gălăgie, iar din cauza curentului de aer, ușa s-ar fi blocat. După cercetarea cazului, Poliția din Ungheni a constatat că nu a existat nicio intenție de a sechestra oamenii.  

În comunicatul expediat presei de către serviciul de presă al partidului se menționează că „circa 60 de persoane au rămas blocate în încăpere pentru o perioadă, iar pentru a le elibera s-a recurs la forțarea ușii. Ulterior, persoana respectivă a fost identificată, aceasta fiind susținătoare a unui partid, care și-a recunoscut fapta”. În același comunicat, se anunță că „PDCM va sesiza organele de poliție pe faptul incidentului produs”. Informația a fost preluată, fără verificare, de unele portaluri de știri. Realitatea.md a titrat: „Incident la Ungheni. Circa 60 de persoane, sechestrate în timpul unei întâlniri electorale cu partidul lui Chicu”, iar Știri.md –  „Susținătorii PDCM din Ungheni, încuiați într-o sală: Vom sesiza Poliția”.

Colaj: Stopfals.md

Marina Atamuratov: „Eu am închis ușa, dar nicidecum nu am încuiat-o”

Incidentul despre care a anunțat PDCM s-a întâmplat în după amiaza de 10 iunie, iar persoana învinuită că ar fi încuiat ușa este Marina Atamuratov, specialistă superioară pentru tineret și sport în cadrul Primăriei Ungheni, coordonatoare a unor grupuri de voluntari din oraș. Ea a povestit pentru portalul Stopfals.md că în acea zi era la muncă, iar după amiaza au venit voluntarele grupului „Pro Ungheni” pentru a discuta despre activitățile curente: „Eram la primul etaj și făceam niște poze pentru un proiect. Deoarece eram prea multe persoane în hol, am închis ușa ca să nu deranjez ședința oamenilor care erau în sală. Atunci nici nu știam cine era în sala ceea, pe urmă am aflat. După incident a venit o colegă și mi-a spus că ușa s-a blocat”. Marina afirmă că nu are cheie de la acea sală, deci nu avea cum să încuie ușa intenționat: „Ca să încui ușa și s-o blochezi, așa cum spun ei, trebuie să ai cheie. Eu nu am luat cheia de la acea sală și nici n-am acces la ea. Presupun că ușa n-a fost descuiată până la capăt la începutul întâlnirii, iar atunci când eu am închis-o, s-a blocat”.

PR politic pe un incident minor

Marina Atamuratov este nedumerită de acuzațiile că i-ar fi sechestrat intenționat pe participanții la întâlnire și de implicațiile politice date de PDCM acestei situații. „Nu am discutat cu nimeni din acest partid, am vorbit doar cu colegii de serviciu. M-au chemat și la comisariatul de poliție să dau declarații, dar nu știu pentru ce. Eu n-am făcut nimic incorect, doar am închis o ușă, și nu am încuiat-o, oricui i se putea întâmpla. Sincer, să spui că 60 de persoane au fost sechestrate este absolut banal. Nu am făcut-o intenționat și nici cu un gând rău. Am impresia că s-a dorit să facă mai mult PR politic”a declarat specialista, menționând că nu este membră a vreunui partid politic.

O altă angajată a Primăriei Ungheni, Galina Șcerbinschi, specialistă principală pentru planificare, care a fost martora celor întâmplate, confirmă că a fost vorba de un incident minor. „În sala de festivități avea loc întâlnirea electorală, iar Marina cu încă cinci persoane făceau poze în hol. Îmi aduc aminte că eu le-am zis fetelor să nu facă gălăgie, căci în sala de alături este o ședință. Ca să nu le încurce oamenilor, Marina a închis ușa. Deoarece ușa este veche, se vede că a fost un curent care a trântit-o și a scos din funcțiune lacătul, ceea ce a și dus la blocarea ușii. După asta, doi bărbați au deschis ușa foarte ușor și nu au forțat-o, așa cum au spus ei”, ne-a declarat Galina Șcerbinschi.

Bâlbe și acuzații în loc de explicații

Întrebat pe ce informații s-a bazat partidul atunci când a anunțat despre „blocarea intenționată în sală a circa 60 de oameni”,  Nicolae Cevaga, reprezentantul PDCM din Ungheni, nu a putut da explicații plauzibile și nici nu a putut spune cum a fost constatată „recunoașterea vinei” din moment ce nimeni din partid nu a discutat cu angajata primăriei. „Eu mă refer la doamna Marina, cum am auzit printre colegi, că dumneaei a fost cea care a închis ușa pentru că era gălăgie. Într-adevăr, nu s-a dovedit și nu se știe concret că ea a încuiat, dar în genere ușa a fost încuiată. Probabil că nu a fost înțeles corect mesajul meu. Până la urmă, probabil că nu dumneaei, încă nu știm. Am depus o plângere la poliție și poliția urmează să investigheze cazul ca să vadă cine într-adevăr a încuiat ușa”, a declarat pentru Stopfals.md N. Cevaga, care este și consilier municipal independent. Iată explicația încurcată a alesului local:

  • Reporter: În comunicatul partidului se afirmă că participanții au fost încuiați într-o sală și că persoana care a făcut asta a fost identificată și și-a recunoscut vina? De unde ați dedus asta?
  • C: Nu, ideea este că nu și-a recunoscut vina că s-a încuiat sala, probabil nu a fost înțeles corect mesajul meu. Ea recunoaște că a închis ușa, dar nu recunoaște că a încuiat-o.
  • Reporter: În comunicat se mai spune că persoana care și-a recunoscut vina este susținătoarea unui partid? La ce v-ați referit?
  • C: Asta doar prin auzite, nu este confirmat 100%, doar din auzite că persoana susține un altfel de partid și probabil că asta a fost intenția că n-a avut o mare plăcere de noi și ne-a încuiat.
  • Reporter: Dar care ar fi scopul ca să sechestreze 60 de persoane, în opinia dvs.?
  • C: Probabil nu simpatizează partidul dat.
  • Reporter: Care ar fi scopul să închizi 60 de persoane într-o sală?
  • C: Nu știu ce scop a avut dumneaei, eu cred că a fost dint-o prostie și nu și-a dat seama și a vrut să facă o glumă. Probabil, asta.
  • Reporter: Dvs. credeți că asta a fost intenționat?
  • C: Logic pentru ce să încui ușa? Problema este că ușa a fost încuiată de la broască. Cine și pentru ce, noi începem să presupunem, asta nu-i 100%, asta-i părerea noastră. Astăzi (n.r. 15 iunie), am depus o plângere la poliție în formă scrisă și sper că poliția va stabili.

IP UNGHENI: Nu au avut loc acțiuni intenționate

Contactă de portalul Stopfals.md, Cristina Vicol, ofițera de presă din cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, a declarat că poliția s-a autosesizat în dimineața de 15 iunie, după postarea de pe pagina de  Facebook a  PDCM. „În urma acțiunilor de investigare și audierea persoanelor s-a stabilit că nu au avut loc careva acțiuni cu tentă negativă”. Cristina Vicol a mai adăugat că până la momentul discuției (n.r. 15 iunie), poliția nu a fost sesizată de nicio persoană din PDCM privind acest caz.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a fost creat la sfârșitul lunii martie 2021 de fostul prim-ministru Ion Chicu. Pe 4 iunie, Comisia Electorală Centrală a înregistrat PDCM în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Mariana Jacot, Stop Fals


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *