Eșec total. Nici un unghenean nu s-a vaccinat contra COVID – 19 la punctul mobil din Piața Centrală

Foto: rfi.fr
Foto: rfi.fr

Luna iunie a fost declarată de către Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică, lunarul de vaccinare sporită anti Covid – 19 a populației din raionul Ungheni, instituită în scopul „creării unei pături imune împotriva infecției cu COVID-19 în rândul populației, cu vaccinarea a circa 70% din populația eligibilă”.

S-a aprobat și un plan de vaccinare pentru toate instituțiile de învățământ din municipiul Ungheni, iar în ziua de 13 iunie un Punct mobil de vaccinare a fost instalat în Piața Centrală a municipiului.

Astfel, pentru a organiza procesul de desfășurare a imunizării doritorilor în Piața Centrală, reprezentanții Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică împreună cu directorul pieței, Dumitru Malanciuc au identificat un loc de pe teritoriul pieței care ar întruni toate condițiile igienico-sanitare: mobilă, chiuvetă, frigider. „Locul ales corespundea în totalitate cerințelor”, a afirmat Sergiu Talmaci, șef al Secției controlul bolilor transmisibile și managementul urgențelor de sănătate publică de la Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni.

Duminică, vaccinurile Astra Zeneca și Sinovac au fost depozitate în frigider,  iar personalul medical era pregătit să primească doritorii de a se imuniza.

Dar, surpriză! Deși, pe difuzor, se transmiteau frecvent informații despre activitatea Punctului de vaccinare situat pe teritoriul pieții, totuși acest lucru nu a avut nici un efect. În acea zi, nici o persoană nu a dorit să se vaccineze contra COVID – 19.  „S-au apropiat doar câteva persoane pentru a întreba ce vaccin avem la dispoziție, dar la aflarea răspunsului făceau cale întoarsă. Majoritatea și-au exprimat dorința de a se vaccina cu Pfizer și Sputnik – V”, spune Sergiu Talmaci.

Drept urmare, în ziua de duminică, 13 iunie, nu a fost înregistrată nici o persoană care să-și manifeste dorința de a se imuniza contra Covid-19.

Nici în cazul imunizării angajaților din instituțiile de învățământ din municipiu, care s-a desfășurat la data de 10 și 11 iunie, situația nu a fost îmbucurătoare. Potrivit lui Sergiu Talmaci, doar 2 persoane și-au manifestat dorința de a se vaccina. „Lumea nu vrea să se vaccineze, și nu conștientizează că nevaccinând-se pun în pericol alte persoane”, a conchis dânsul.

În urma acestui eșec rezultat din pasivitatea și reticența oamenilor de a se imuniza, miercuri, 16 iunie, urmează să se convoace Comisia raională extraordinară în sănătate publică, împreună cu șefii instituțiilor medicale publice de sănătate, atât din oraș cât și din raion, pentru a discuta următorii pași care vor fi întreprinși pentru a mobiliza oamenii să se vaccineze.

Până la data de 15 iunie, în raionul Ungheni au fost imunizate 12 mii 816 persoane, dintre care cu prima doză s-au vaccinat 9611 persoane, iar cu a doua doză – 3205 persoane. „Reacții severe nu au fost înregistrate, doar cele locale, care se consideră a fi normale. Foarte multe persoane se tem de vaccin anume din acest considerent”, a concluzionat Sergiu Talmaci.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *