”DoReMicii”. Grădinița viitorului, grădinița noului

O nouă grădiniță și-a deschis larg ușile la Călărași, o grădiniță de tip casa pasivă, construită după standarde germane. A fost inaugurată oficial pe 16 iunie.
La eveniment au fost prezenți copii, părinți, bunei, înalți oficiali. Până și premierul Pavel Filip și-a făcut timp să cină la Călărași pentru a participa la eveniment.
”Astăzi participăm nu doar la finalizarea unui proiect, ci și la darea în exploatare a unicului edificiu din republică de tip casa pasivă”, a menționat prim-ministrul, după care a adăugat: ”Este un proiect în care copiilor li se va oferi o ambianță confortabilă pentru educație, este un proiect care duce la protejarea mediului, este grija noastră pentru viitorul copiilor noștri”.
Dânsul nu a uitat să mai menționeze: ”Nouă, celor maturi, ne place să vorbim despre realizările noastre”.
Pentru construcția acestei grădinițe a fost nevoie de puțin peste un an. ”Au trecut 14 luni de când am pus piatra de temelie la această construcție. Mă bucur că acum putem sărbători și darea în exploatare a acesteia. E uimitor cât de rapid a fost ridicat acest edificiu, de care se vor bucura cel mai mult copiii”, a subliniat, în discursul său, Ulrike Knotz, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, cea care a fost prezentă și la inaugurarea lucrărilor de construcție.
La rândul său, Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, și-a exprimat speranța că în această grădiniță cu un nume sonor, ”DoReMicii”, copiii vor primi o educație europeană.
Pentru aceasta au toate condițiile. Dovadă este și reacția părinților prezenți la eveniment.
”Am doi copii, unul de doi ani și jumătate, iar celălalt – de patru. Ambii vor frecventa această grădiniță. Îmi place nespus de mult tot ce văd aici, nu am cuvinte”, a declarat o mămică, Virginia Pandelea.
O altă mamică, Mariana Luca, a subliniat că, dacă ar fi să aleagă între grădinița nouă și una tradițională, ar alege-o, cu siguranță, pe cea nouă, în speranța unei educații de calitate.
Și directoarea grădiniței, Silvia Dodon, a recunoscut că în 24 de ani, de când muncește în acest domeniu, nu a văzut o grădiniță cu astfel de condiții. ”Chiar se simțea necesitatea unei gradinițe la noi, la Călărași. Mulțumim Domnului că s-a construit într-un timp record  și, mai ales, cu așa condiții, pe care mulți dintre noi nici nu le-am văzut”, a accentuat dânsa.
Cu sentimente de fericire și mândrie s-a arătat și primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic. Dânsul a oferit diplome pentru toți cei care au pus umărul la construcția grădiniței în timp record. ”Mulți au bani și idei, dar nu toți investesc în ceva util”, a declarat dânsul.
Grădinița „DoReMicii” din Călărași are o suprafață de peste 1000 de metri pătraţi. Aici vor veni, începând cu luna iulie, 100 de copii, pentru care sunt create toate condițiile necesare. Clădirea este bine izolată termic, cu aplasare specială față de soare, cu termopane de ultimă generație ce nu permit pierderea căldurii, cu pompe geotermale și panouri solare. Datorită acestor tehnologii, costurile anuale de întreţinere vor fi cu 90% mai mici decât în grădinițele obișnuite.
De notat că valoarea totală a proiectului a fost de peste 1 milion de euro, o bună parte din ei fiind acordați de Banca Germană de Investiții KfW.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *