Croșetarea hăinuțelor pentru copii, o pasiune care implică multă dăruire și suflet pentru Viorica Mazuric

Fotografie din arhiva personală

La cei 33 de ani, ungheneanca Viorica Mazuric, se poate mândri cu o gamă largă de hăinuțe și accesorii pentru copii, păpuși, realizate cu ața și croșeta. Îmbină plăcutul cu utilul, oferind lucrărilor handmade realizate de către dânsa, unicitate și originalitate.

 Pasiunea pentru croșetat

Dragostea și talentul pentru a croșeta, pe care Viorica Mazuric și l-a mai dezvoltat în timp, i le datorează exclusiv mamei, spunea ea. Urmărind-o pe mama sa, ea a fost vrăjită de îndemânarea mamei de a mânui croșeta și de lucrările realizate de cea care și i-a oferit primele lecții de croșetat. Copilă fiind, își exersa talentul pe croșetarea diferitor hăinuțe pentru păpuși. Iar ulterior, să realizeze prima ei lucrare – o garoafă croșetată la cercul din cadrul școlii „Mâini dibace”,

Nu s-a gândit o clipă că simpla ei pasiune de atunci, o va face în prezent să realizeze cu dibăcie atâtea lucruri minunate și cel mai important – unice. Încearcă cu fiecare lucrare pe care o execută, să aducă o notă de originalitate lucrării. Chiar dacă se inspiră de pe anumite grupuri de pe rețelele sociale, ea le adaptează prin prisma propriei viziuni.

„Eu optez în lucrările pe care le execut, pe confort și comoditate, nu doar să fie frumos.  E important pentru mine ca copilul să se simtă bine în vestimentația pe care o realizez”, spune ea.

Cine a motivat-o în pasiunea pentru croșetat?

Viorica recunoaște că au urmat perioade în care, absorbită fiind de studii, nu și-a dedicat chiar atât de mult timp croșetatului.

Mai întâi a făcut facultatea de Muzică, Artă și Regie, iar din motivul că nu avea unde să activeze cu o astfel de specializare, s-a reorientat spre educație timpurie, devenind educatoare. Spune că, datorită faptului că iubește copilașii, această profesie îi este mai pe suflet.

Însă, devenind pentru prima dată mămică de fetiță (la moment are deja trei fetițe), și-a reluat îndeletnicirea mai în serios, apucându-se să croșeteze hăinuțe, ciupici, bentițe și căciulițe pentru fiica ei. Spune că are un dulăpior plin cu lucruri croșetate în exclusivitate pentru cele trei fetițe ale ei, care le-au și purtat, cochetând cu lucrușoarele realizate de către mama lor. Totuși, recunoaște că multe dintre acestea le-a oferit cadou finuților, nepoțeilor, chiar și fetițelor din grupa de la grădinița „Tereza Sobolevschi” din Ungheni, unde lucrează ca șiu educatoare.

Timp liber, copiii și hobby

Oftează la întrebarea „Când ai timp să croșetezi, pe lângă serviciu, casă și copiii?”, oferind explicația că toți îi lansează astfel de întrebări. Dar cumva le reușește. Soțul e cel care o susține și o ajută ori de câte ori are nevoie. „Fără susținerea lui nu cred că m-aș descurca, deoarece chiar îmi ia foarte mult timp toate luate împreună”, povestește tânăra.

Acum cât stă în concediul de îngrijire a copilului, încearcă să-și organizeze timpul în așa fel, încât să acorde vreo două – trei ore și pentru îndeletncirea ei. „Eu, dacă într-o zi nu croșetez măcar un pic, sincer nu mă simt bine, nu sunt împlinită”, spune ea zâmbind.

Cât despre fetițele ei, care până acum nu prea păreau cointeresate să stea pe lângă mama lor atunci când croșetează, acum Viorica povestește că puțin câte puțin, interesul lor a crescut. Acum Viorica e mândră că cele două fetițe mai mari încep să manifeste interes.

Despre lucrările handmade realizate de Victoria

„O pasiune care implică multă dăruire și suflet” – așa răspunde Viorica Mazuric când o întrebi ceva de lucrările executate. Se consideră o fire ambițioasă. Depune mult efort ca să-și vadă rezultatul nu doar frumos făcut, ci și lucrat calitativ. „Spre exemplu, o pereche de ciupici îmi ia să-i croșetez vreo 2 ore, iar un cardigan – aproape o săptămână, depinde și de cât timp dispun”, recunoaște dânsa.

Este foarte critică în ceea ce privește procesul de lucru. Au fost momente când, nefiind mulțumită de rezultat, a desfăcut lucrarea și a luat-o de la capăt cu și mai multă râvnă.

Chiar dacă ea nu dorește să divulge suma pe care o poate achita un client dornic de a avea în garderoba copilului un cardigan și o căciuliță, croșetate de către Viorica, dânsa afirmă că prețul îl stabilește în dependență de câtă ață merge pentru acest obiect vestimentar, plus careva accesorii. Viorica, pe lângă hăinuțe mai face și rucsacuri, și gentuțe, accesibile atât pentru fetițe, dar și pentru domnișoare.

Spune că, croșetatul e un lucru anevoios, însă reușește să îmbine și plăcerea de a crea, mânuind cu o dexteritate de invidiat croșeta, dar recunoaște că fără de multă muncă pe lângă pasiune, nu reușești multe. „Trebuie să le îmbini pe ambele pentru a reuși.”, povestește Viorica.

Gânduri de viitor…

„Mi-aș dori să îmi transform hobby-ul într-o afacere, care în timp mi-ar aduce și profit”, spune  Viorica Mazuric, după care mai adaugă: „Dar la moment e doar la nivel de dorință. Încă nu am nici o putere financiară ca să îmi îndeplinesc visul și nici posibilitate”.

Tatiana Tesliuc

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *