Campanie fără precedent, pusă la cale de bibliotecarii din orașul Călărași. Aceștia au organizat un Maraton de vaccinare

Un adevărat Maraton de vaccinare împotriva Covid-19 s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Călărași.

Cu genericul ”Mai alături de oameni”, proiectul  a prins contur la inițiativa Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru”, iar vaccinarea a fost posibilă chiar în inima orașului. Echipați cu tot necesarul, medicii de la Centrul de Sănătate Călărași au venit la bibliotecă și au administrat vaccinul tuturor solicitanților.

În cele două zile de sâmbătă și duminică, 5 – 6 iunie, biblioteca a fost foarte primitoare cu cei care și-au dorit prima doză de vaccin, dar și pentru cei care au întrunit condițiile pentru rapel. Astfel, în două zile de Maraton, la Călărași s-au vacinat 72 de persoane. Aceștia au fost întâmpinați cu amabilitate, cu muzică pe fundal, iar după ce s-au imunizat, atât cât au stat sub supraveghearea medicilor, au putut privi în liniște filmulețe motivaționale.

La eveniment au luat parte persoane de diferite vârste. Unii au venit gata informați despre ce se petrece la bibliotecă, iar unii trecători au hotărât pe loc să se alăture procesului de imunizare. Mare a fost surpriza organizatorilor când pragul bibliotecii a fost trecut de un cuplu longeviv, care au câte aproape 90 de ani fiecare. Aceștia au dat dovadă de atitudine civică și s-au vaccinat fără să stea prea mult pe gânduri. Pe de altă parte, în cursa de vaccinare s-au înscris și mămici care alăptează, tineri care așteaptă să plece peste hotare și au nevoie de un certificat de vaccinare, etc.

Chiar dacă evenimentul s-a aflat la prima ediție, organizatorii s-au arătat foarte mulțumiți de rezultat. Galina Agafița, directoarea Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru”, s-a arătat bucuroasă de faptul că lumea s-a sensibilizat și s-a alăturat maratonului. ”În mai puțin de o săptămână, am reușit performanța de a discuta inițiativa cu colegii, cu medicii, dar și cu alți actori care ne-au sprijinit, am distribuit în masă informația și iată că am cules roade frumoase chiar din primele două zile de Maraton”, a declarat directoarea, după care a mai adăugat: ”Experiența vaccinării la bibliotecă se va repeta în mai multe etape, iar cel mai apropiat Maraton va fi chiar la finele acestei săptămâni, în zilele de 12 și 13 iunie”.

Călărășenii au putut să aleagă între trei tipuri de vaccin: AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Aceștia au fost examinați mai întâi de medic, care le-a recomandat ce ar fi mai bine să aleagă, în raport cu starea lor de sănătate. Chiar dacă a fost la debut, Maratonul de vaccinare ”Mai alături de oameni” a creat și cozi la anumite ore, oamenii așteptându-și, cuminți, rândul la vaccin.

Conform datelor oferite de Centrul de Sănătate Publică, Călărași, la data de 8 iunie 2021 în raion  se vaccinase cu prima doză 7007 persoane, ceea ce consituie 10,9% din populația totală. Alte 1819 persoane au fost vaccinate cu ambele doze, ceea ce presupune 2,8 % din numărul total de călărășeni. ”Există și un număr mare de persoane care s-au vaccinat în România, iar aceste date nu sunt incluse în statisticile noastre”, susține Carina Corițchi, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică din Călărași. ”Raionul dispune de rezerve suficiente de vaccin, care este bun și sigur. Plus că în zilele următoare vom primi un stoc nou de ser AstraZeneca, dar și Pfizer și Sinovac – ambele pentru cea de-a doua doză”, a mai adăugat medicul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *