Alegeri parlamentare anticipate – cum sunt distribuite cele 101 mandate de deputat după scrutinul electoral
Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se desfășoară în conformitate cu sistemul electoral proporțional absolut: o țară – o circumscripție electorală. Igor BOȚAN, Director executiv „ADEPT”, explică faptul că la distribuirea celor 101 mandate de deputați participă doar concurenții electorali ce depășesc pragul electoral:
5% pentru partidele politice;
7% – blocurile electorale;
2% – candidații independenți.
Formula propriu-zisă de distribuire a mandatelor – formula d’Hondt, este descrisă de Articolul 95 din Codul electoral, unde se stipulează următoarele:
1. Numărul de mandate de deputat obținut de fiecare partid/bloc electoral se calculează prin împărțirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate pentru partidul/blocul respectiv la 1, 2, 3, 4 … 101;
2. Din rezultatele tuturor împărțirilor şi din numărul de voturi valabil exprimate pentru candidații independenți se iau în descreștere 101 cifre. De câte numere din acest șir descrescător dispune partidul, blocul electoral, atâtea mandate i se atribuie.
Introducerea pragurilor electorale îngreunează procesul distribuirii proporționale a mandatelor concurenților electorali. Formula d’Hondt se aplică pentru distribuirea exactă a mandatelor după excluderea concurenților care nu depășesc pragul electoral.
FORMULA APROXIMATIVĂ DE CALCUL A MANDATELOR
Atunci când e necesară estimarea preliminară, rapidă a numărului de mandate obținute de concurenții electorali se poate utiliza următorul algoritm simplu:
Pasul A
Se calculează suma voturilor (procentelor) acumulate de formațiunile care au trecut pragul electoral;
Pasul B
Se înmulțește numărul de voturi (procente) obținute de fiecare formațiune care a trecut pragul electoral cu 101 (numărul de mandate distribuite), iar produsul se împarte la suma voturilor (procentelor) obținute de formațiunile participante la distribuire, calculată la pasul A. În cazul în care există candidații independenți care au acumulat cel puțin 2% din voturi, atunci numărul candidaților respectivi se
scade din numărul locurilor din Parlament (101), stabilind numărul mandatelor distribuite;
Pasul C
Verificarea – se sumează mandatele concurenților. Dacă suma depășește numărul mandatelor distribuite (101), atunci se scade consecutiv câte un mandat de la formațiunile care au obținut cele mai puține voturi, până suma totală de mandate coincide cu numărul de mandate distribuite.
Formula aproximativă permite calcularea mandatelor cu o abatere de un mandat pentru fiecare dintre formațiuni.
”În concluzie, putem afirma că această formulă favorizează formațiunile cu cele mai înalte rezultate din contul celor care nu au trecut pragul electoral”, este de părere Igor BOȚAN.
————————————————————————————————————————————————————-
Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.
Lasă un răspuns