Medicul terapeut Viorica Corjan, despre problemele de sănătate post COVID-19

Persoanele care au cut COVID-19, după ce le-a ieșit testul negativ rămân nu doar cu multe sechele post infecție, dar și cu multe întrebări. La toate va răspunde medicul terapeut – endocrinolog Viorica Corjan de la Clinica Sante din Călărași, în cadrul unui interviu pe care merită  să îl citiți.

Cu ce începe consultarea unui pacient care a făcut COVID-19?

Tratamentul nu se rezumă doar la COVID-ul pe care l-a avut persoana. După ce au fost externați, sau au fost în tratament la domiciliu, pacienții au nevoie de tratament reabilitar, în special cei care au făcut forme medii și grave de COVID. Reabilitarea are scopul de a restabili cele mai importante sisteme și organe.

De ce este atât de important ca o persoană care a făcut COVID-19 să își monitorizeze starea de sănătatea, chiar dacă nu prezintă simptome?

Pentru că sunt situații când complicațiile apar mai târziu. Sunt supuse acestor complicații persoanele care au patologii cardiovasculare, boala hipertonică, insuficiența venoasă periferică, diabet zaharat. Este necesar ca pe o perioadă de 3-6 luni aceste persoane să facă investigații medicale pentru a ști care este situația.

Cu ce probleme de sănătate se adresează persoanele care au facut COVID-19?

Majoritatea pacienților care au suportat forme grave de COVID vin cu acuze. Ei se plâng că le-a rămas sechele de oboseală, dureri musculare, palpitații cardiace, dispnee, tuse, anxietate.

Deci, este vorba de probleme ale sistemului respirator, sistemul cardiac, sistemul nervos central, sistemul digestiv, hepatic, renal, nivelul ridicat al glicemiei. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că tratamentul pentru COVID este unul agresiv cu antibiotice, antimicotice, de lungă durată și care influențează asupra sistemului digestiv, în special ficatul și rinichi. Totodată, pacienții care nu au avut până la COVID diabet zaharat, vin cu niște simptome ale diabetului indus.

În cazul adulților, care sunt cele mei des întâlnite complicații post infecție COVID-19?

Se dezvoltă fibroza pulmonară. Și cu părere de rău, această fibroză nu se tratează până la capăt. Este vorba de glicemia mărită, ceea ce necesită de a corija, interveni și supraveghea acești pacienți, de a le schimba modul de activitate și alimentație.

De ce o atenție sporită se acordă monitorizării stării ficatului la persoanele mature care au făcut COVID?

Toate medicamentele pe care le primim, indiferent de situație, se filtrează și trec prin ficat. Cu părere de rău, cei mai vulnerabili în fața COVID-ului sunt persoanele cu diabet, boala hipertonică, obezitate. Majoritatea dintre aceștia au boala ficatului gras, iar tot „arsenalul” de medicamente administrate în COVID duce la probleme serioase de boli hepatice.

Cei mai afectați în infectarea cu Covid sunt plămânii. Cum monitorizăm sănătatea lor și ce trebuie să facem ca să recuperăm activitatea lor la 100%?

Pacienții trebuie să facă un control medical periodic, un examen radiologic, tomografic pentru a vedea care sunt schimbările de-a lungul timpului.

Acestor pacienți se recomandă preparate antifibrotice, terapii posturale, gimnastică respiratorie, plimbări la aer curat, etc.

Ce analize și investigații medicale trebuie să facă o persoană care a facut Covid?

Clinica Sante are un pachet foarte complex de examinare a tuturor sistemelor de organe, începând cu probele ficatului, renale, anticorpi, hemoleucograma desfășurată, d-dimerii, etc. Acest pachet de examinare post COVID include toți parametrii necesari care să spună care este situația întregului organism.

Cât poate dura perioada de recuperare post infecție?

Pentru fiecare persoană e individual. Nu este pusă o limită cât poate să dureze această perioadă. La unii poate să fie o lună, la alții – 3 sau 6 luni, sau un an. Perioada de recuperare depinde de organism și forma pe care a suportat-o.

Viorica Corjan, medic terapeut – endocrinolog de la Clinica Sante din Călărași, str. Mihai Eminescu 48.

În cadrul Clinica Sante Călărași consultă inclusiv: ginecolog, urolog, cardiolog, medic ORL, neurolog.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 40.

P

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *