VIDEO / Violența sexuală – un fenomen al aisbergului?

Foto simbol

Specialiștii din domeniul anti-violență spun că, atunci când vine vorba despre violență sexuală, asistăm la un fenomen al aisbergului. Cazurile de viol care ajung în statistici sunt doar o picătură din infracțiunile care se întâmplă în realitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de necesar să fie elaborat și pus în aplicare un răspuns comunitar coordonat la cazurile de violență sexuală, care ar încuraja și ar spori încrederea comunității în sistem.

Pentru o mai bună testare a disponibilității comunității profesionale și a factorilor de decizie din unele raioane ale țării, Centrul Internațional „La Strada” a realizat un video în care specialiștii din domeniu din Ungheni și Cahul au vorbit cum ar fi să colaboreze într-o echipă, centrându-se pe trauma persoanei.

Dionisie Ternovschi, viceprimar de Ungheni, susține că rostul unor centre comunitare destinate victimelor violurilor vine tocmai din nevoia de a acorda acestor persoane servicii centrate pe trauma prin care au trecut: „Să știe femeile sau cei care au suportat violența că este un loc unde tu poți fi auzit. Un loc unde poți să vii, unde ți se garantează siguranță în totalitate. Că informațiile pe care le vei furniza vor fi absolut confidențiale”. 

De subliniat că pe parcursul lunii aprilie, mai mulți medici, psihologi și manageri ai centrelor de sănătate și centrelor prietenoase tinerilor din raioanele Ungheni și Cahul au participat la seminare menite să îmbunătățească răspunsul sistemelor de sănătate şi social la cazurile de violență sexuală. Tot în luna aprilie, peste 20 de ofițeri, procurori și reprezentanți ai managementului inspectoratelor de poliție au fost ghidați și informați despre principiile investigației centrate pe nevoile victimei.

Instruirile specialiștilor și materialele de informare și sensibilizare a factorilor de decizie din contextul campaniei Denim Day Moldova sunt organizate și elaborate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *