UE / La Spitalul din Ungheni au fost instalate 80 de colectoare solare. Apa fierbinte nu mai este o problemă
De aproape două luni, Spitalul Raional Ungheni are din plin apă caldă în robinete. Angajații instituției au uitat deja de incomoditățile cu care se confruntau cu ceva timp în urmă, pacienții se bucură de condiții mai bune, iar conducerea spitalului este mulțumită pentru economiile făcute.
Asta, pentru că, la începutul lunii februarie, s-au finalizat lucrările prevăzute de proiectul „Instalarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere în Spitalul raional Ungheni”, finanțat de către Agenția pentru Eficiență Energetică.
Liudmila Crijevschi: În 2015, instituția noastră a fost desemnată câștigătoarea proiectului „Instalarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere în Spitalul raional Ungheni”, finanțat de către FEE”
Vladimir Popovici, șef adjunct al Spitalului: Este un proiect foarte benefic pentru spitalul raional Ungheni. Avem apă permanent, 24 din 24 de ore…
Astfel, 80 de colectoare a câte 6 tuburi fiecare au fost instalate pe câteva blocuri ale instituției, este vorba de contabilitate, pulmonologie, chirurgie și laborator. Iar acestea au capacitatea să încălzească aproape toată instituția.
Constantin Cainarean, șef serviciu tehnic: Investiția se merită, iarna e după capacitatea soarelui, dar vara 100% asigurăm instituția cu apă menajeră caldă.
Constantin Cainarean a explicat și cum funcționează sistemul de încălzire a apei.
Angajații spitalului susțin că, odată ce colectoarele solare au fost instalate, a scăzut și factura la energie electrică, cam cu aproximativ 30 la sută. Anterior, apa se încălzea cu ajutorul curentului electric.
De notat că valoarea totală a proiectului respectiv este de 2 milioane 788 mii 811 lei. Tot grație suportului Agenției de Eficiență Energetică, la Spitalul Raional din Ungheni au fost realizate și alte lucrări de eficientizare energetică, printre care: înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare cu suprafața totală de 133 metri pătrați; izolarea termică a pereților exteriori cu suprafața de 1269 metri pătrați; izolarea termică a 1166 de metri pătrați de acoperiș, eficientizarea sistemului de încălzire, lucrări în sumă totală de 2 milioane 289 mii 420 de lei.
Lasă un răspuns