Și gimnaziile din Chirileni și Buciumeni ar putea fi redenumite

La scurt timp, după ce a fost lansat un demers către primăriile din Florițoaia Veche și Negurenii Vechi de a oferi bibliotecilor publice numele a doi eroi originari din localitățile respective, care au căzut în războiul din Transnistria, Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni înaintează un alt demers.

De data aceasta demersul este către directorul gimnaziului din Chirileni, unde se solicită ca Gimnaziul din Chirileni să poarte numele unui deputatului din Sfatul Țării, Alexandru Groppa, originar din această localitate. „Memoria colectivă basarabeană nu este capabilă să readucă din subconștient numele și faptele de sacrificiu ale oamenilor care au încercat să croiască un curs mai fericit al istoriei naționale”, se arată în demers. De asemenea, pentru a înveșnici acest nume se dorește și instalarea unei placi comemorative ce va fi instalat pe frontispiciul instituției. „În fiecare localitate în care s-au născut acești 86 de deputați din Sfatul Țării care au votat pentru realizarea idealului național – Unirea, numele lor trebuie cinstit”, se mai specifică în demersul înaintat de Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga”  către directorul gimnaziului din Chirileni, Ion Oboroc.

Iar în luna februarie a fost înaintat un demers și către gimnaziul din Buciumeni unde se solicită ca instituția  să poarte numele eroului decedat în războiul din Transnistria – Vladimir Cimpoieș –  originar din această localitate. „Prin sacrificiul său, Vladimir Cimpoieș va rămâne în memoria generațiilor viitoare un model de bărbăție și de demnitate, înscriind o pagină de neuitat în lupta pentru independența țării”, se arată în demersul respectiv.

Contactată telefonic, directoarea gimnaziului din Buciumeni, Vera Ciornea, a precizat că demersul respectiv va fi discutat în cel mai scurt timp la consiliul profesoral. „În scurt timp vom avea o ședință a consiliuliu profesoral, unde va fi pus în discuție acest subiect”, ne spune directoarea instituției, menționând că deși nu l-a cunoscut pe Vladimir Cimpoieș, este de acord ca gimnaziul să-i poarte numele.

Notă:

Alexandru Groppa (după 1918 și-a ortografiat numele în Groapă) s-a născut la 12 august 1879, în Chirileni, pe atunci județul Bălți. În Sfatul Țării a fost ales deputat din partea Partidului Național Moldovenesc. A activat în comisiile Financiară, Administrativă și Agrară. A deținut funcții în Directoratul Industriei și Comerțului al Republicii Democratice Moldovenești. La 27 martie 1918 a votat unirea Basarabiei cu România.

Iar Vladimir Cimpoieș s-a născut la 15 martie 1970 în satul Buciumeni. A decedat la data de 28 mai 1992, în urma exploziei unei mine, fiind rănit în piept, rămânând și fără un picior. A murit în drum spre spital. Printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova, Vladimir Cimpoieș a fost decorat post-mortem ca și cavaler al Ordinului ,,Ștefan cel Mare”. Ulterior este decorat cu medalia ,,Crucea comemorativă. Participant în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992)”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *