Costulenenii vor să aducă apa în centrul satului

Un grup de inițiativă locală din satul Costuleni vrea să restaureze izvorul din centrul satului.

Asociația Băștinașilor din Costuleni a lansat un îndemn către localnici de a fi părtași la salubrizarea izvorului, respectiv și restaurarea, dar și amenajarea izvorului, cunoscut în localitate cu denumirea de „Izvorul de la Druiu.”

Vechiul sistem este totalmente nefuncțional, lipsește țeava prin care, în mod firesc ar fi trebuit să curgă apa, iar sistemul de canalizare este oprit. „ Izvorul este situat în ograda lui Petrică Druiu, care, din păcate, nu mai este în viață. Iar la moment, proprietarul care a cumpărat locul de casă, pe teritoriul în care se află izvorul l-a acoperit ca să nu meargă canalizarea prin fața casei”, povestește Nicolae Rusu, unul dintre cei care a venit cu inițiativa.

Totodată, acesta propune ca pe tubul care trece pe sub partea carosabilului să fie executată o construcție, care să fie pe un „teritoriu neutru”, „ca să nu fie dispute cu nimeni”, vorba dânsului. Astfel, se dorește a fi construită o altă cișmea.

De asemenea, Nicolae Rusu spune că administrația publică locală este la curent cu cele planificate de către grupul de inițiativă din Costuleni, iar primarul efectuând o vizită la locul cu pricina, a dat asigurări că îi vor susține în măsura posibilităților. Nicolae Rusu a făcut și un deviz de cheltuieli. „Avem nevoie de circa 20 – 30 mii lei, pentru construcția cișmelei și furtunul necesar pentru o distanță de aproximativ 700 metri”, spune dânsul.

„Prin acțiuni mici se pot face lucruri mărețe, iar prin implicare arătăm că nu suntem indiferenți” – cu acest îndemn s-a adresat Asociația de Băștinași din Costuleni, pentru a colecta resursele financiare atât de necesare pentru a demara acțiunile de renovare a izvorului.

Nicoale Rusu relatează într-un video despre planurile pe care și le dorește a le realiza cu ajutorul diasporei, dar și localnicilor. „Vrem să construim două fântâni de acumulare, iar apa provenită de la ele să se acumuleze în fântâna noastră, iar prin țeava instalată să curgă în vale, până la cișmea”, explică dânsul.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *