Eroii războiului de pe Nistru nu sunt uitați. Cum le este înveșnicită amintirea la Ungheni

Astăzi, se împlinesc 29 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, un război crunt, nedrept, pornit de forțele separatiste, susținute de federația Rusă.

NOTĂ:
În noaptea spre 2 martie 1992, detaşamente ale cazacilor au atacat secţia de poliţie din Dubăsari, astfel declanşând războiul dintre forţele loiale Chişinăului şi separatiştii sprijiniţi de Armata a 14-a a Federaţiei Ruse. Mii de tineri s-au ridicat atunci în apărarea independenței și integrității Republicii Moldova. În acțiunile de luptă din 1992 și-au pierdut viața peste 300 de combatanți și peste 400 de civili, dintre care 11 din raionul Ungheni.


Eroii nu mor, eroii nu sunt uitați

– În municipiul Ungheni două străzi poartă numele celor doi ungheneni ce au căzut pe câmpul de luptă în războiul de pe Nistru: Oleg Ungureanu, care avea doar 21 de ani, și Ghenadie Crestiuc, în vârstă de 33 de ani.

– Gimnaziul din Boghenii Noi poartă numele judecătorului erou Anatol Popovici, și el mort în acel război.  Anatol Popovici s-a născut la Boghenii Vechi, într-o familie de intelectuali. Deși era judecător și ar fi putut rămâne acasă, a decis să ia arma în mână și să lupte pentru integritatea Republicii Moldova.

– Gimnaziul din Condrătești poartă numele lui Pavel Buruiană, un alt erou al războiului de pe Nistru. Pavel s-a născut la Condrătești, a învățat la Condrătești în școala unde, ani în șir a fost director chiar tatăl lui.

– Istoricul Corneliu Prepeliță a adunat, într-o carte, povestea tuturor celor 11 eroi căzuți în războiul de pe Nistru. Lansarea cărții, întitulate „Eroii ungheneni nu mor niciodată”, va avea loc azi, 2 martie, ora 14.00, la Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir”.

– În dimineața zilei de 2 martie, în semn de pietate și recunoștință pentru jertfa adusă, reprezentanți ai Primăriei Ungheni au păstrat un minut de reculegere și au depus flori la Crucea Eroilor. Au depus flori la Crucea Eroilor și foști combatanți, care au vizitat și câteva morminte ale celor căzuți pe câmpul de luptă.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *