La Zagarancea, 126 de persoane poartă numele Ciobanu, fapt pentru care se dorește un… muzeu-stână

Doi locuitori ai satului Zagarancea, raionul Ungheni: Sebastian Andriuță și Serghei Ceban, au propus implementarea unui proiect cu genericul „La stâna din vale”. Este vorba de amenajarea unui spațiu pe teritoriul muzeului în aer liber din localitate, deschis cu cinci ani în urmă.

Ideea respectivă are și o argumentare solidă: la Zagarancea 126 de persoane poartă numele Ciobanu/Ceban, iar în zona din preajmă, a râului Vladnic, se află trei stâne de oi. În plus, oieritul a fost una dintre ocupațiile de bază ale strămoșilor actualilor locuitori ai comunei Zagarancea, susține primarul Vasile Gaviuc.

Dânsul a făcut un apel către consăteni să adune orice obiect vechi ce ține de oierit, fie că e vorba de: găleți, cupe, ceaune pentru fierberea și alegerea urdei, căciuli, biciuri, cheaguri uscate, dârgene, clopoței sau tălănci, ciubote de altă dată – și să le doneze pentru a fi utilizate la amenajarea noului spațiu.

„Se propune deschiderea muzeului „La stâna din vale” în aprilie-mai (de „Măsuratul laptelui”), în funcție de situația pandemică”, a anunțat primarul pe pagina sa de facebook. Potrivit sursei citate, sunt discuții avansate cu interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, pentru a participa cu un spectacol la evenimentul preconizat.

Reamintim că în 2016, pe 15 iunie, la Zagarancea a fost deschis oficial muzeul în aer liber, întitulat „În ograda bunicilor”, cu circa 400 de exponate, adunate de la săteni. Atunci, la deschidere, a fost invitat cu un spectacol interpretul Ion Paladi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *