Veste bună. ANRE a aprobat reducerea tarifelor pentru energia electrică

Începând cu 1 februarie, consumatorii finali vor plăti mai puțin pentru energia electrică furnizată de SA RED-Nord și Î.C.S. ,,Premier Energy Distribution”.
O decizie în acest sens a fost luată, pe 26 ianuarie, de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, pentru zona de deservire a SA RED-Nord (inclusiv raionul Ungheni), au fost determinate următoarele prețuri reglementate diferențiate:

1,43 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), cu 13,9 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare;

2,04 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV), cu 10,5 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare.

ANRE a sensibilizat conducerea RED-Nord și a reiterat necesitatea reducerii costurilor de bază și îmbunătățirea eficienței businessului de distribuire și furnizare a energiei electrice, astfel încât să fie posibilă o reducere a prețurilor la energia electrică mai semnificativă și proporțională altor operatori din piață.

Pentru zona de deservire a Î.C.S. ,,Premier Energy Distribution” SA (inclusiv raionul Călărași) au fost determinate următoarele prețuri reglementate diferențiate:

1,14 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV), cu 3,2 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare;

1,25 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), cu 7,0 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare.

Consumatorii finali deserviți de Î.C.S. ,,Premier Energy” S.R.L. ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) vor achita 1,51 lei/kWh, cu 16,6 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare.

Totodată, prețul mediu de furnizare a energiei electrice de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” în anul 2021 a fost stabilit în mărime de 1,865 lei/kWh, preț ce este cu 13,4 bani/kWh mai mic decât prețul mediu în vigoare.

De notat că, la finele anului 2020, ANRE din oficiu a inițiat procedura de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și a dat curs solicitării de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice înaintate de S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

Urmare estimărilor efectuate, ANRE a constatat devieri tarifare pozitive semnificative formate pe parcursul anului 2020, cu un excedent de peste 5% din veniturile reglementate, ceea ce a permis, conform Metodologiei existente, inițierea procedurilor de revizuire a prețurilor pentru energia electrică și diminuarea acestora.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *