UE / Eficientizarea energetică a clădirilor publice din comuna Zagarancea constituie o prioritate

Cu șase ani în urmă, la Semeni, comuna Zagarancea a fost salvată cea mai veche clădire din partea locului, construită în 1910 și care găzduiește casa de cultură, biblioteca și oficiul poștal. Nici oamenii, nici autoritățile nu ar fi reușit, dacă nu ar fi beneficiat de suportul financiar, în valoare de circa 2 milioane de lei, din partea Agenției pentru Eficiența Energetică.

Au fost schimbate geamurile și ușile, a fost reconstruit acoperișul, pereții au fost termoizolați. Recent, a fost pusă în funcție centrala termică.

Acum e cu totul altfel aici. O spune Lidia Șparco, administratoare de 13 ani a căminului cultural din Semeni: „De anul acesta s-a instalat cazangeria, noi suntem mulțumiți, venim cu mare plăcere. Copiii îi primim cu drag, e călduț. Se dezbracă, activitățile le pterecem la călduț. Se bucură și copiii, ne bucurăm și noi că nu mai tragem frigul cel care l-am tras altădată”.

Mariana Lupu, șefa oficiului poștal: „Acum condițiile sunt bune, este cald, e bine. În jur de 20-22 grade, o temperatura confortabilă”.

Șefa bibliotecii Vasilisa Cojocaru își amintește cât de frig era cu ani în urmă: „Copiii veneau foarte mulți la bibliotecă și eu trebuia să spăl din urma lor. Din urmă îngheța apa pe podea, de frig ce era. Iar mie îmi înghețau mâiinile pe lăcată când încuiam ușa”

Pentru administrația publică locală, eficientizarea clădirilor publice, în special ale instituțiilor de educație, reprezintă o prioritate.

Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea, explică: „Eficientizarea clădirilor publice este un proces foarte important. Acest lucru duce la economii pentru efectuarea procesului de încălzire, dar și asigură o mai bună reținere a agentului termic, și asigură condiții mai bune pentru persoanele care activează, dar și pentru copii”.

În gimnaziul din Semeni învață 182 de elevi. Maria Semeniuc, care este directoare la gimnaziu de aproape 26 ani, susține că și aici condițiile, pe vremuri, lăsau de dorit. S-au întreprins multe:   „Am cîștigat un proiect cu „Școala mea”, unde am renovat cazanul din nou și se încălzește și scoala, și grădinița. E cald, condițiile sunt bune. Avem și apă caldă, copiii își spală mânuțele cu apă caldă”.

În proces de renovare e și grădinița din Zagarancea, care a beneficiat de un suport financiar, în valoare de 400 mii de lei, de la Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Au fost deja termoizolați cu vată minerală pereții de la primul bloc, a fost renovat soclul, a fost schimbat acoperișul. Pentru renovarea celui de-al doilea bloc, primăria a depus un proiect în valoare de 4 milioane 250 mii la Agenția pentru dezvoltare RoAID și așteaptă decizia.
După renovare, vor putea frecventa grădinița 75 de copii.

Vasile Gaviuc: „Considerăm că investițiile care se fac în acest domeniu sunt foarte importante. În Republica Moldova, cât și în comuna Zagarancea acest suport s-a făcut cu ajutorul României, cât și cu ajutorul Uniunii Europene. Nu ne oprim aici. Considerăm că suportul UE care va fi furnizat si in continuare, va fi important și benefic”.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *