Republica Moldova – pe locul trei în Europa la corupție. Mai rău e doar în Ucraina și Rusia

Potrivit raportului pe anul 2020 al Organizaţiei neguvernamentale anticorupţie „Transparency International”, R. Moldova este al treilea cel mai corupt stat din Europa, după Ucraina și Federația Rusă.

La nivel global, cu un scor de 34 de puncte, R. Moldova se situează pe locul 115 din 180 de țări. Dintre țările europene, mai prost în ceea ce privește corupția e doar în Ucraina (locul 117, cu 33 de puncte) și Federația Rusă (locul 129, cu 30 de puncte).

Până la momentul de față, doar aproape jumătate din prevederile Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Integritate şi Anticorupţie au fost realizate integral, se arată în raportul Trancparency International.

Din cele 18 recomandări din runda IV a evaluării GRECO ce ţin de prevenirea corupţiei în rândul deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor, doar 4 au fost implementate integral. Şi mai proastă e situaţia la capitolul tragerii la răspundere a beneficiarilor finali ai fraudei bancare. În 2020 s-a făcut o încercare de a modifica însuşi noţiunea de beneficiari finali, compromiţând întreg procesul de recuperare a banilor furaţi.

De notat că în 2019, R. Moldova avea un scor de 32 de puncte, situându-se pe locul 120 în lume, iar în anul 2018 – 33 de puncte (poziția 117 în lume).

Clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) 2020 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 studii ale unor organizaţii notorii (inclusiv 9 – pentru Republica Moldova). IPC reflectă nivelul percepţiei corupţiei din sectorul public şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde 0 semnifică corupţie totală, iar 100 – lipsă totală de corupţie.

În fruntea țărilor cu o rată mică de corupție sunt Danemarca şi Noua Zeelandă (cu un scor al IPC de 88 de puncte). Pe ultimul loc – Somalia şi Sudanul de Sud (12 puncte).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *