Instituțiile publice din raionul Călărași sunt total inaccesibile pentru persoanele cu necesități speciale

O singură clădire de menire publică din raionul Călărași este accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă. Este vorba despre sediul Asociației „Dorința” din oraș, care găzduiește persoane cu dizabilități pe timp de zi.  Asta se întâmplă în condițiile în care numărul persoanelor cu dizabilități din raionul Călărași, estimat în baza datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale, este de 4398 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din populația raionului.

Studiul intitulat ”Analiza condițiilor de accesibilitate a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul a fost efectuat recent în 28 de localități ale raionului. În cadrul acestuia au fost evaluate 113 clădiri publice, iar rezultatele arată că doar 35 dintre ele sunt parțial accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar restul 77 sunt inaccesibile.

Rodica Stratan, director executiv al Asociației ”Dorința” a mers și a vizitat clădirile publice din raion împreună cu o colegă, fiind instruite în prealabil asupra modalității de examinare. Realitatea pe care au descoperit-o acolo este una absolut deplorabilă. ”Majoritatea clădirilor respective sunt vechi, iar autoritățile mizează doar pe fonduri din afară pentru a asigura accesibilitatea în instituții. Unii primari au încercat chiar să ne convingă să camuflăm cumva realitatea, să spunem că la ei în localitate lucrurile stau bine, însă noi le-am explicat că e în avantajul lor ca finanțatorii străini să vadă din start cum stau lucrurile atunci când vor vrea să vină cu un sprijin financiar în acest sens”, ne-a spus Rodica Stratan.

Astfel, la capitolul accesibilitatea spațiilor interioare, studiul constată că 87% din grupurile sanitare sunt inaccesibile și doar 52% dintre uși corespund rigorilor. Coridoarele clădirilor publice sunt accesibile în proporție de 68%, pe când sălile în care se prestează serviciul public sunt accesibile în proporție de doar 44%. Totodată, doar 31% din drumurile de acces către clădirile publice și 8% dintre suprafețele înclinate și trepte sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă.

”Accesibilitatea nu se referă numai la persoane cu dizabilități. Accesibilitate este și pentru persoanele în etate, persoanele care temporar au probleme de mobilitate și familiile cu copii în cărucioare. Este inacceptabil ca resursele financiare publice să se utilizeze pentru infrastructură, servicii și bunuri inaccesibile. Banii publici trebuie utilizați pentru interesul și bunăstarea tuturor, fără discriminare pe criteriu de dizabilitate”, a mai adăugat directorul executiv al Centrului ”Dorința”.

Potrivit specialiștilor din domeniu, în sistemul de finanțare existent la moment în țară, nu există un cadru clar de reglementare a standardelor și normativelor de accesibilitate. În mod particular, nu există claritate cine și de ce măsuri este responsabil pentru a asigura accesibilitate. Totodată nu există un mecanism de sancționare al ne-îndeplinirii responsabilităților ce țin de accesibilitate.

Studiul „Analiza condițiilor de accesibilitatea a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” a fost realizat în cadrul proiectului „Accesibilitatea – o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități”, implementat de AOPD în parteneriat cu AO „Dorința” din Călărași, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul proiectului este de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova. 

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *