Se întâmplă lucruri interesante și în afara Chișinăului sau Ungheniul ar putea îmbrățișa „cultura feroviară, care să devină un atu al orașului”.

Așa arată gara în zilele noastre. Foto: Vasile Iucal

După ce a vizitat Ungheniul și Cahulul, fiind implicată în Proiectul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, Maria Axenti, antropologă, membră a Asociației Centrul de Urbanism, a ajuns la concluzia că se întâmplă lucruri interesante și în afara Chișinăului.

„Am rămas plăcut surprinsă de orașul Ungheni. Este un oraș viu, am văzut oameni pozitivi”, a declarat dânsa într-un interviu pentru Radio Chișinău.

”Au niște sculpturi inedite: și din lemn, și din piatră. Pentru mine ceva neobișnuit a fost Gara feroviară (internațională – nota red.). E o clădire foarte frumoasă, monument de arhitectură de la sf. sec. al XIX-lea”, a  mai spus dânsa.

Potrivit ei, grație acestei gări, grație căilor ferate de aici și nodului feroviar, unde are loc trecerea de la ecartamentul sovietic la cel îngust, european, unde se schimbă roțile trenurilor ce se îndreaptă spre Europa, Ungheniul ar putea îmbrățișa „cultura feroviară, care să devină un atu al orașului”.

”Acest lucru trebuie pus în valoare. De aici pot crește și oportunități economice, și de investișii, și creative”, a concluzionat Maria Axenti.
Dânsa a caracterizat și orașul Cahul, cu toate atu-urile sale, vorbind, totodată, și despre cum poate fi recreat sau regăsit spiritul unui oraș, cum poate fi găsită calea spre construirea personalității unui oraș etc.

Interviul integral îl puteți citi pe radiochisinau.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *