Fotolii ginecologice, adapatate pentru femeile cu dizabilități, dar și supraponderale din Ungheni

La Ungheni urmează să fie aduse și instalate două scaune ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilități, dar și supraponderale. Unul va fi adus și instalat la Centrul de Sănătate din Ungheni și al doilea va fi la instalat Centrul Prietenos Tinerilor „Impuls”.

Acest lucru va fi posibil grație unui grup de moldoveni din diasporă „Diaspora Socială”, care au venit cu inițiativa de a achiziționa și dona cinci fotolii ginecologice. Prețul mediu al unui astfel de echipament ajunge până la 1700 euro.

Potrivit Liliei Scurtu, șefa Centrului de Sănătate Ungheni, aceste fotolii vor avea un spectru mai larg de utilizări. „Aceste fotolii sunt electrice, ceea ce permite reglarea acestuia conform stării de sănătate, constituției corporale dar și vârstei pacientei fără a se simți discriminate”, a menționat dânsa, după care a mai adăugat: „Consider că aceste fotolii vor fi utile pentru multe dintre femeile care vin pentru consultații ginecologice, fie că e o femeie însărcinată sau adolescentă. Iar în cazul unei femei cu dizabilitate locomotorie, fotoliul ginecologic se reglează și vine în întâmpinarea pacientei, asigurându-i confort”.

”Cu prilejul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin și a Zilei Internaţionale a Femeii, ne-am propus împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturile și Sănătatea Reproductivă (UNFPA) să facilităm accesul femeilor și fetelor cu dizabilităţi la medicul de familie și ginecolog, pentru a avea grijă de sănătatea lor reproductivă. Ne propunem să procurăm fotolii ginecologice adaptate necesităților lor, unde să efectueze testul de screening al colului uterin (Papanicolau) și să prevină cancerul de col uterin, precum și alte investigații necesare”, se arată într-un comunicat emis de ”Diaspora Socială” în perioada campaniei de colectare a banilor.  Din cele 62 Centre de Sănătate din ţară care au Cabinete de Sănătate a Reproducerii doar 17 dispun de astfel de fotolii. De aceea, moldovenii din diasporă și-au propus să doneze astfel de fotolii în Centrele cu cel mai mare număr de femei cu dizabilități aflate în evidența medicului.

Deocamdată, Lilia Scurtu nu știe când acestea vor ajunge la Ungheni, însă speră că vor ajunge în cel mai scurt timp pentru a putea fi utilizate.

Fotoliile au fost cumpărate din Italia. Vor beneficia de astfel de fotolii Centrele de Sănătate din Ungheni, Edineț, Cahul, Hîncești, dar și Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală din Chișinău.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *