FOTO / Cum a apărut ”Păduricea tineretului” la Călăraşi
Orașul Călărași va fi mai verde. Și asta pentru că sâmbătă, 7 noiembrie, zeci de elevi din instituțiile de învățământ din orașul Călărași, dar și mai mulți locuitori care li s-au alăturat, au plantat aproximativ 500 de copaci în cadrul unei acțiuni de împădurire.
Astfel, pe o suprafață întinsă din zona Podișului, vor crește, de acum încolo, tei, stejari, nuci dar și arțari. Acțiunea de plantare a fost susținută de primăria orașului, iar copacii au fost oferiți de către Agenția ”Moldsilva”.
Ideea de a organiza o activitate de acest gen a venit de la Tatiana Buga, profesoară de geografie la Liceul „Vasile Alecsandri” din Călărași.
Am surprins-o sâmbătă plantând de zor copaci alături de elevii săi. „În manualul de clasa a XI-a se menţionează că un om într-o viaţă foloseşte, în diverse scopuri, în jur de 200 de arbori. Un simplu calcul ne arată că chiar dacă am planta din primul an de viaţă câte un pom pe an, nu ne-am face datoria faţă de natură. Le vorbeam copiilor la ore despre Marele zid verde care stopează deşertificarea în China, sau brâul verde din Africa, care opreşte extinderea deşertului Sahara, aşa ne-a şi venit ideea de a face şi noi un brâu verde în oraşul nostru pentru a combate defrişarea iminentă. Pe timpul lui Ştefan cel Mare, aici era tot un codru, iar acum am ajuns să avem un grad de împădurire de doar 10%.”, povestește dânsa, după care mai adaugă: ”Iniţial era vorba să plantăm arbori cu copiii din instituţie, dar am găsit suport din partea Consiliului tinerilor din oraş, iar aşa s-au aliniat şi elevii din celelalte instituţii, fapt ce ne-a bucurat enorm. Pot spune că azi am inima plină”.
Vladimir Susarenco, viceprimarul orașului ne-a povestit că pe locul respectiv, tradițional, obsolvenții ”întâmpină zorii”. ”E o zonă preferată de tineri, atât pentru cei împătimiți de motocros, pentru că e şi un teren amenajat în apropiere, dar şi pentru că este un punct din care se vede tot oraşul, e o privelişte foarte frumoasă”, a subliniat viceprimarul.
Eudochia Reazanţev, directoarea Gimnaziului „Ion Creangă” spune că s-a aliniat la acţiune fără a sta prea mult pe gânduri. „La îndemnul primăriei am dat curs invitaţiei de a participa împreună cu copiii şi de a contribui cumva la diminuarea problemelor ecologice în care ne-am pomenit cu toţii. Participăm cu mare entuziasm la această activitate. Copiii s-au dovedit a fi foarte receptivi şi şi-ar fi dorit să vină în număr şi mai mare”, a adăugat dânsa. Și Nicolae Drăgănel, director adjunct pentru educaţie la Liceul „Mihail Sadoveanu” spune că a acceptat imediat să participe la această acțiune. ”Și iată-ne astăzi aici cu peste 90 de elevi care s-au mobilizat fără multe discuţii. Sperăm ca munca de astăzi să dea rezultate frumoase în timp”, a opinat Nicolae Drăgănel, în timp ce săpa gropi alături de elevii săi.
Entuziasmul se putea citi pe chipurile tuturor celor implicaţi. Pentru munca depusă ei au fost răsplătiţi cu apă şi dulciuri puse la dispoziţie de primărie. Cu toții au declarat în unison c nu au stat nicio clipă pe gânduri atunci când li s-a propus să planteze „noua pădurice”.
La final, s-a consultat opinia elevilor cu referire la denumirea pe care o va purta păduricea nou-plantată. Cu votul majorităţii, ideea de „Păduricea tineretului” a fost cea mai votată. „Este chiar o denumire potrivită locului şi foarte reprezentativă. Copacii au fost plantaţi de cei care au sufletul tânăr şi spiritul pozitiv”, a afirmat Aurica Amariei, specialist în tineret şi sport la primăria oraşului, cea care s-a şi ocupat de buna organizare a evenimentului.
Autor: Doina Harea
Lasă un răspuns