Economica.md: Salariul mediu în Moldova, mai mare decât la vecinii ucraineni însă cu mult sub cel din România

Salariul mediu brut în Republica Moldova este de aproape trei ori mai mic  decât cel din România însă cu 10% mai mare decât cel al ucrainenilor. Totuși există un lucru care le unește pe cele trei țări vecine. Atât în Ucraina cât și în Republica Moldova și România, cele mai mici lefuri le au angajații din HoReCa.

Salariul mediu brut în Republica Moldova a fost în trimestrul trei de 8074 lei, sau aproximativ 388 euro, în creștere cu 689 lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică cel mai mare salariul, de circa 18 mii lei este ridicat de angajații din informații și comunicații. De cealaltă parte, cele mai mici salarii oficiale le ridică cei din domeniul cazării și alimentației publice, care sunt de doar 5100 lei.

Salariul mediu brut în România e de 1100 euro

Deși, în decurs de un an a fost înregistrată o creștere cu 9,3% a salariului mediu brut, remunerarea medie în Republica Moldova este de 2,8 ori mai mică decât în România.

Câștigul salarial mediu brut în România în trimestrul trei a fost de 5400 lei românești ceea ce reprezintă peste 23 mii de lei moldovenești sau  aproximativ 1100 euro. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în industria grea – 12 600 lei românești ceea ce reprezintă aproximativ 2 600 euro, iar cele mai mici venituri – în domeniul hotelier și alimentație publică (2800 lei românești sau 576 euro).

Ucrainenii au luat titlul de ”cel mai prost plătiți europeni” de la moldoveni

Totuși, nu suntem cel mai prost plătiți dintre europeni. Vecinii ucraineni ne-au smuls întâietatea la acest capitol cu salarii medii mai mici cu 10%.

Serviciului Național de Statistică al Ucrainei indică pentru finele lunii septembrie un salariul mediu brut de 11 700  hrivne ucrainene ceea ce constituie circa 7000 lei moldovenești sau 340 euro. Cel mai mare câștig salarial în Ucraina l-au ridicat la fel ca și la noi angajații din IT și comunicații (în jur de 20 mii hrivne sau 12 mii lei moldovenești), iar angajații din domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică au obținut cele mai mici salarii, puțin peste 6 mii hrivne sau aproximativ 3 600 lei.

Citiți continuarea pe economica.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *