După Uniunea Europeană, și Guvernul vrea să transforme Ungheniul în oraș-pol de dezvoltare

Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni
Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni

„În perioada 2021-2027, 6 municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova”, anunță Guvernul Republicii Moldova.

În acest scop, pe 16 decembrie, executivul a aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, obiectivul programului este de a crea o rețea de oraşe-poli atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori, ceea ce va genera creşterea ocupării forţei de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate.

Costul total al Programului constituie 2781,4 milioane lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează: Ungheni – 641,6 mil. lei,  Soroca – 629,5 mil. Lei, Cahul – 545,6 mil. lei, Comrat – 460,9 mil. lei, Edineţ – 254,1 mil. lei, , Orhei – 232,3 mil. lei

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 milioane de lei sau 30% din costul Programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 mil. lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

Programul include un Plan de acţiuni cadru, în baza cărora municipiile beneficiare urmează să elaboreze la nivelul fiecărui oraș-pol de creștere un Plan operațional de implementare a Programului.

Reamintim că, la începutul anului curent, Uniunea Europeană a lansat un program ambițios pentru două municipii: Ungheni și Cahul, întitulat „EU4Moldova: regiuni-cheie”, cu un buget total de 23 milioane de euro.
Scopul este de a crea o temelie solidă pentru o dezvoltare economică de lungă durată.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *