Drepturile omului. La Călărași va fi elaborată o Strategie de incluziune socială

Consiliul Raional Călărași, cu suportul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități va deține, în curând, o Strategie de incluziune socială în raionul Călărași pentru anii 2021-2025, dar și un plan de acțiuni în acest sens.

Activitatea face parte din proiectul „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități”, care are scopul de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova.

Recent s-a desfășurat o întrunire a grupului de lucru format din reprezentanți ai Consiliului raional, ai Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, ai Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, ai Asociației Obștești ”Dorința”, dar și a altor instituții din teritoriu. Misiunea grupului de lucru respectiv rezidă în analiza situației grupurilor defavorizate din raionul Călărași și a serviciilor sociale de care beneficiază. Totodată au fost stabilite scopul, obiectivele generale și specifice, prioritățile Strategiei și principalele acțiuni pentru următorii cinci ani.

Prezentă la eveniment, Zinaida Țurcanu, vicepreședinta raionului, a reiterat importanța unui asemenea document pentru persoanele cu nevoi speciale din raion, a trecut în revistă principalii pași care au fost parcurși pentru inițierea consolidării unei atare strategii și a salutat intenția părților implicate în procesul de elaborare a Strategiei și a Planului de acțiuni.

În contextul elaborării strategiei, până la ora actuală a fost evaluată accesibilitatea primăriilor, școlilor, grădinețelor, oficiilor poștale, centrelor medicilor de familie și căminelor culturale din raion.

La Călărași, Proiectul „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” este implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități în parteneriat cu AO „Dorința”, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *