Departe de casă, dorul o aduce tot la Măcărești

Stabilită de ani mulți în Canada, Maria Tonu, născută Babin, a scos de sub tipar, în anul curent, volumul „La Măcărești”.
Este satul ei natal, unde îi sunt rădăcinile și unde, zice ea, îi sunt bunii străbuni și cei șapte ani de-acasă.
„La Măcărești m-așteaptă și Prutul limpede, curat”, mai scrie în poezia ce a dat numele volumului despre satul natal.

În cele 100 de pagini se regăsesc poezii ce reflectă momente din viața autoarei, poezii dedicate mamei, satului natal, patriei. Tot aici mai sunt publicate câteva poezii pentru copii și fragmente din proza Mariei Tonu.

Generoasă din fire, a oferit câteva pagini și talentaților ei consăteni: profesorului Vasile Jantovan și discipolelor domniei sale: Marina Șeptelici, Angelina Toma și Iuliana Pîntea.

Interviurile oferite lui Gheorghe A. Stroia pentru volumul „În dialog cu… inima” și lui Anatol Caciuc, jurnalist la Radio Moldova, publicate în aceeași carte, dezvăluie esența „omului, care, departe de casă, își trăiește viața cu demnitate”.
Cartea „La Măcărești”, tipărită la Editura „MediaTon” din Toronto, Canada, a ajuns deja în Biblioteca publică din satul ei natal, la liceu și în bibliotecile personale ale unor oameni dragi sufletului ei.

NOTĂ:
Maria Tonu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în anul 1980. A fondat, la Chișinău, în 1998, prima și, deocamdată, unica publicație din Republica Moldova, destinată persoanelor cu dizabilități – „Buna Speranță”. În colaborare cu soțul ei, Vitalie Tonu, a editat lucrările „Principii și modele internaționale în integrarea socială a persoanelor cu handicap” și „Legislația internațională în protecția persoanelor cu handicap”. S-a dedicat cu trup și suflet domeniului protecției și integrării  sociale a persoanelor cu dizabilități.

În 2007, se stabilește la Toronto, în Canada. Continuă să scrie, să editeze volume de poezie și proză, să promoveze literatura basarabeană în particular și cea română în general la mii de kilometri de casă.
În Canada a fondat Cenaclul „Grigore Vieru”, Editura „MediaTon”, Comunitatea Moldovenilor din Ontario, grație cărora se face mereu prezentă în viața culturală și literară a românilor din afara granițelor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *