UE/GIZ. Istoria de succes a unui liceu din Ungheni. Suportul financiar a venit din partea Băncii Mondiale
De e toamnă, de e iarnă, Vlad Litvințev, elev în clasa a cincea la Liceul „Aleksandr Pușkin” din Ungheni, vine la ore doar în cămășuică. ”E foarte cald în sala de clasă”, zice. E foarte cald și pe coridoare.
Nu a fost, însă, totdeauna așa. „Era de groază”, spune Tatiana Timuș, profesoară de chimie. Dânsa lucrează aici de aproape 15 ani și a trecut prin multe. ”Pe coridoare bătea vântul, iar florile, pe timp de iarnă, înghețau”, povestește. Temperatura aerului în sălile de clasă ajungea cu mare greu la 16-18 grade.
De doi ani, situația s-a schimbat radical.
„Este cu adevărat o istorie de succes”
Liceul a trecut printr-un amplu proces de renovare, care s-a finalizat în luna august a anului 2019. A fost schimbat în totalitate acoperișul cu suprafața de 3216 metri pătrați, s-a făcut termoizolarea pereților, au fost schimbate geamurile și ușile exterioare. Unul dintre cele trei blocuri ale liceului a fost reparat capital. Au fost reabilitate sistemele de încălzire, de aprovizionare cu apă și canalizare, de alimentare cu energie electrică.
Toate acestea, grație Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM), finanțat de Banca Mondială. Lucrările de reconstrucție au fost gestionate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementate de Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
„Este cu adevărat o istorie de succes”, afirmă directoarea Ludmila Moroi. Potrivit dânsei, au fost investite 12 milioane 398 mii de lei. A meritat, căci, la momentul actual, condițiile aici sunt dintre cele mai bune.
Și elevii, și profesorii au uitat ce înseamnă să-ți fie frig la ore
– E cald?
– E foarte cald, răspunde în cor o clasă întreagă.
Mai mult decât atât, elevii susțin că este foarte confortabil în liceul lor și că ei nu mai trebuie să vină la școală îmbrăcați în haine groase.
”Sunt foarte mulțumită. Condițiile aici sunt chiar bune. E foarte cald. Am uitat deja de hainele groase cu care să-i îmbrac pe copii. Îi trimit la școală doar în cămăși”, povestește Irina Ostaci, mama a doi copii, elevi la Liceul „Aleksandr Pușkin”.
”Acum e bine. E cald”, afirmă și Lidia Struc, femeie de serviciu, care lucrează în instituția respectivă din 1980. Ferestrele sunt bune, ușle – la fel. Nu mai este curent, temperatura aerului în interior, chiar și în cele mai geroase zile, depășește 23-25 grade.
Economii vizibile
Pe lângă condițiile foarte bune, create la liceu grație investițiilor făcute cu doi ani în urmă, importantă este economia de resurse financiare care, potrivit directoarei, este vizibilă.
”Până la lucrările de eficiență energetică ce au fost executate la noi în liceu, chletuielile pentru agentul termic erau de circa 1 milion de lei pe sezon. Anul trecut au fost de aproape 700 mii de lei”, a explicat dânsa.
Liceul „Aleksandr Pușkin” din Ungheni este o instituție bilingvă, cu clase de predare în română și în rusă. Aici își fac studiile 854 de elevi, inclusiv 29 cu cerințe educaționale speciale, căci în cadrul procesului de renovare au fost create condiții bune și pentru copiii cu dizabilități. Totodată, vin aici la studii copii din circa zece localități din preajmă.
Liceul a fost dat în exploatare în 1978 și, timp de 40 de ani, cele trei blocuri, cu 47 de săli de clase, laboratoare, birouri, nu fuseseră reparate capital niciodată.
Grație suportului financiar oferit de Banca Mondială, a fost posibilă o schimbare radicală.
Renovarea școlii, potrivit Ludmilei Moroi, deschide noi oportunități educaționale. „Acest domeniu, al educației necesită în permanență reforme, modernizare. Nu poți sta pe loc, dacă ne dorim să avem generații bine instruite”, susține profesoara Tatiana Timuș.
Imediat după renovare, grație aceluiași proiect, instituția a fost dotată în totalitate cu mobilier nou, începând de la bănci și mese și terminând cu dulapuri, table interactive sau echipamentul necesar pentru cantină. „Rămâne doar ca elevii noștri să depună și mai multe eforturi pentru a studia, iar noi să ne bucurăm de succesele lor”, a spus, al final, directoarea.
Lucia Bacalu
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.
Lasă un răspuns