Maia Sandu – noul președinte al Republicii Moldova

Moldovenii și-au ales președintele care îi vor reprezenta în următorii patru ani.

Este vorba de Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, după procesarea a 99.95% din procesele verbale, a obținut 57.74% din voturi.

Pe lângă faptul că a devenit prima femeie aleasă președinte, lidera PAS, Maia Sandu, a mai înscris un record. Până acum, niciun partid sau politician nu a obținut mai mai multe voturi decât Maia Sandu într-o competiție electorală. Analiza aparține companiei de sondaje „iData – Date Inteligente”, informează Agora.md.

Iar contracandidatul ei, independentul Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor din Moldova a abținut 42,26%.

NOTĂ: Maia Sandu a fost ministra Educației în guvernul Filat, între anii 2012-2015. În 2014, Sandu a declarat că aderă la partid, dar nu a devenit membră. Un an mai târziu (2015), a fost desemnată de PLDM pentru funcția de premier. Sandu, însă, a fost susținută de PDM și PL. În decembrie 2015, și-a lansat propriul proiect politic – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În 2016, a candidat la prezidențiale, dar a fost învinsă de Igor Dodon, cu puțin peste 4%.

După parlamentarele din februarie 2019, la 8 iunie Blocul ACUM a coalizat cu PSRM, iar Maia Sandu a fost votată prim-ministru. Cinci luni mai târziu, Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înregistrată de socialiști.

Până la revenirea în Republica Moldova a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în SUA , scrie Agora.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *