E bine de știut. Top 5 noutăți bune despre mediu

1. Țările renunță treptat la plastic.
Uniunea Europeană a interzis producerea unor articole din plastic. Tacâmurile din plastic, farfuriile, paiele și bețișoarele de vată, baloanele, caserolele alimentare și cănile de polistiren vor fi scoase din vânzare către anul 2021.
În 2018, și Parlamentul Republicii Moldova a modificat Legea „Cu privire la comerțul intern”, care prevede interzicerea treptată a comercializării și utilizării în magazinele a pungilor de plastic. Începând din 2019, sunt interzise pungile mai groase de 50 microni, din 2020 – mai subțiri de 50 microni, iar din 2021 – cele mai subțiri – de 15 microni. Interdicția totală a veselei de unică folosință va fi introdusă începând cu anul 2021.

2. Brandurile folosesc ambalaje mai ecologice.
250 dintre cele mai mari branduri mondiale, printer care: Coca Cola, Kellogs și Nestle, au convenit să se asigure că, până în 2025, 100% din ambalajul lor din plastic poate fi reutilizat sau reciclat.

3. Organizația Meteorologică Mondială a estimat că stratul de ozon se va regenera complet pe întreaga planetă până în anul 2060.
Acest fapt se datorează Protocolului de la Montreal, semnat în 1987, când 196 de state-membre ale ONU au renunțat la utilizarea unui anumit tip de carburanți, deosebit de periculoase pentru stratul de ozon.
Începând cu anul 2000, stratul de ozon al Pământului se restabilește cu 1-3% pe deceniu. Astfel, în emisfera nordică, acesta se va recupera complet până în anii 2030, iar pe întreaga planetă – până în 2060.

4. 70% din populația lumii reduce consumul de carne sau renunță complet la ea.
Acest lucru se datorează faptului că persoanele născute după 1980 consumă mult mai puțină carne decât părinții lor. Vestea e bună, deoarece zootehnia este una din cele mai poluante ramuri ale industriei alimentare.

5. 11 țări europene și-au închis flotele de cărbune sau au anunțat că le vor închide până la o dată concretă.
Franța va face acest lucru până în 2023, Italia și Marea Britanie până în 2025, iar Danemarca și Olanda până în 2030.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *