Profilul de integritate al candidatului Renato Usatîi: trecutul politic, averi, interese

Renato Usatîi este candidatul Partidului Nostru (PN) la funcția de președinte. Candidează pentru prima dată la prezidențiale.
Moldova Curată a colectat informații ce se referă la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție.

INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ: 

Finanțator pentru referendumurile ilegale din autonomia găgăuză și pentru o călătorie de lux a lui Vlad Filat

Renato Usatîi are 42 de ani, este om de afaceri și primar al orașului Bălți, ales în octombrie 2019. Potrivit biografiei sale oficiale, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din or. Bălți. După absolvire, a lucrat un an la Aeroportul Internațional Chișinău, apoi, până în anul 2004, la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”. În 2004 s-a stabilit la în Rusia, unde a devenit director al SRL „ВПТ-НН” din Nijnii Novgorod, care producea și livra utilaje Întreprinderii „Căile Ferate ale Rusiei”. Și-a făcut apariția în spațiul public din Republica Moldova în anii 2012-2013, când prim-ministru era Vlad Filat.

În ianuarie 2014 a anunțat că donează 50 000 de lei pentru organizarea, la 2 februarie a aceluiași an, a două referendumuri în autonomia găgăuză, care urmau să consfințească faptul că UTA Gagauz-Yeri va avea dreptul la separare de Moldova în cazul în care aceasta se va uni cu România. Referendumurile au fost declarate neconstituționale de către puterea oficială de la Chișinău, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe acest fapt. Cu toate acestea, Usatîi, atunci om de afaceri fără vreo funcție publică, i-a adresat un mesaj guvernatorului de atunci al regiunii, Mihail Formuzal: „Am decis să ofer 500.000 de lei conducerii Găgăuziei pentru organizarea referendumului ce va avea loc pe 2 februarie. Stimate domnule Formuzal, corabia care apără statalitatea moldovenească a rămas pe val şi nu se teme de niciun fel de furtuni. Cu respect faţă de toţi locuitorii Găgăuziei, Renato Usatîi”, a scris Usatâi, citat de Adevărul.ro.

De asemenea, în anul electoral 2014, Usatîi a început să facă mai multe declarații referitoare la fostul premier Vlad Filat. El a demonstrat o legitimație care arăta că a fost consilier al premierului în anii 2010 – 2013, adică pe durata cât Executivul a fost condus de Vlad Filat, spunând că va cere  Procuraturii Generale să investigheze unde sunt cei circa 200 de mii de lei salariul lunar pentru 2,5 ani pe care nu l-ar fi ridicat niciodată. Filat a negat că Usatîi a fost consilierul său, calificând declarațiile drept „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”.
Un an mai devreme, în 2013, Usatîi a spus, într-o investigație RISE, că a finanţat, în mai 2012, o deplasare a lui Vlad Filat și fiului său, cu un avion închiriat, la München, Germania, pentru a asista la finala Champions League. Totul ar fi costat peste 100.000 de euro. Iniţial Filat a spus că nu comentează, apoi, a declarat, la postul public de televiziune, că are suficienţi bani ca să meargă şi la fotbal, şi să-şi plătească hotelul, şi să-şi asigure orice cheltuieli.
Usatâi și-a anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare din toamna anului 2014, însă Ministerul Justiției, condus atunci de Oleg Efrim, ministru din echipa lui Vlad Filat, a refuzat să înregistreze formațiunea „Parus”. Usatîi și colegii săi s-au înscris, totuși, în cursa pentru Parlament, candidând pe listele partidului „Patria”, formațiune înregistrată cu două luni înainte de alegeri – la 12 septembrie 2014, potrivit Registrului de stat al organizațiilor necormerciale. Fondator și conducător al acestui partid a fost ex-ambasadorul Republicii Moldova la București, Emil Ciobu. După ce și-a făcut o campanie finanțată generos și sondajele arătau că „Patria” va trece pragul electoral, formațiunea a fost exclusă din cursă cu o zi înainte de ziua alegerilor – pe 29 noiembrie 2014, prin hotărârea definitivă a Curții Supreme de Justiție. CEC a invocat finanțarea partidului din surse externe, lucru interzis de legislație. Usatîi a negat că ar fi primit bani din străinătate și în aceeași zi a plecat din Republica Moldova în Rusia, anunțând că fusese anunțat că va fi arestat. Imediat după scrutin, Partidul ”Patria”, împreună cu alte formațiuni de stânga, a cerut în instanță anularea alegerilor, însă cererea le-a fost respinsă.

La 4 august 2020 Renato Usatîi a anunțat că a câștigat procesul împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a stabilit că partidul „Patria” a fost exclus ilegal din cursa electorală în anul 2014. Curtea a obligat Guvernul să plătească 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
Continuarea articolului o puteți citi AICI.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *