Profilul de integritate al candidatului Renato Usatîi: trecutul politic, averi, interese
Renato Usatîi este candidatul Partidului Nostru (PN) la funcția de președinte. Candidează pentru prima dată la prezidențiale.
Moldova Curată a colectat informații ce se referă la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:
Finanțator pentru referendumurile ilegale din autonomia găgăuză și pentru o călătorie de lux a lui Vlad Filat
Renato Usatîi are 42 de ani, este om de afaceri și primar al orașului Bălți, ales în octombrie 2019. Potrivit biografiei sale oficiale, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din or. Bălți. După absolvire, a lucrat un an la Aeroportul Internațional Chișinău, apoi, până în anul 2004, la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”. În 2004 s-a stabilit la în Rusia, unde a devenit director al SRL „ВПТ-НН” din Nijnii Novgorod, care producea și livra utilaje Întreprinderii „Căile Ferate ale Rusiei”. Și-a făcut apariția în spațiul public din Republica Moldova în anii 2012-2013, când prim-ministru era Vlad Filat.
De asemenea, în anul electoral 2014, Usatîi a început să facă mai multe declarații referitoare la fostul premier Vlad Filat. El a demonstrat o legitimație care arăta că a fost consilier al premierului în anii 2010 – 2013, adică pe durata cât Executivul a fost condus de Vlad Filat, spunând că va cere Procuraturii Generale să investigheze unde sunt cei circa 200 de mii de lei salariul lunar pentru 2,5 ani pe care nu l-ar fi ridicat niciodată. Filat a negat că Usatîi a fost consilierul său, calificând declarațiile drept „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”.
Un an mai devreme, în 2013, Usatîi a spus, într-o investigație RISE, că a finanţat, în mai 2012, o deplasare a lui Vlad Filat și fiului său, cu un avion închiriat, la München, Germania, pentru a asista la finala Champions League. Totul ar fi costat peste 100.000 de euro. Iniţial Filat a spus că nu comentează, apoi, a declarat, la postul public de televiziune, că are suficienţi bani ca să meargă şi la fotbal, şi să-şi plătească hotelul, şi să-şi asigure orice cheltuieli.
Usatâi și-a anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare din toamna anului 2014, însă Ministerul Justiției, condus atunci de Oleg Efrim, ministru din echipa lui Vlad Filat, a refuzat să înregistreze formațiunea „Parus”. Usatîi și colegii săi s-au înscris, totuși, în cursa pentru Parlament, candidând pe listele partidului „Patria”, formațiune înregistrată cu două luni înainte de alegeri – la 12 septembrie 2014, potrivit Registrului de stat al organizațiilor necormerciale. Fondator și conducător al acestui partid a fost ex-ambasadorul Republicii Moldova la București, Emil Ciobu. După ce și-a făcut o campanie finanțată generos și sondajele arătau că „Patria” va trece pragul electoral, formațiunea a fost exclusă din cursă cu o zi înainte de ziua alegerilor – pe 29 noiembrie 2014, prin hotărârea definitivă a Curții Supreme de Justiție. CEC a invocat finanțarea partidului din surse externe, lucru interzis de legislație. Usatîi a negat că ar fi primit bani din străinătate și în aceeași zi a plecat din Republica Moldova în Rusia, anunțând că fusese anunțat că va fi arestat. Imediat după scrutin, Partidul ”Patria”, împreună cu alte formațiuni de stânga, a cerut în instanță anularea alegerilor, însă cererea le-a fost respinsă.
Continuarea articolului o puteți citi AICI.
Lasă un răspuns