Profilul de integritate al candidatului Octavian Țicu: trecutul politic, averi, interese

Octavian Țîcu

Octavian Țîcu este deputat neafiliat și candidează ca reprezentant al Partidului Unității Naționale (PUN) la  scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent.
Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:
Câte puțin în mai multe partide
Octavian Țîcu (1972) este originar din satul Costuleni din raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot acolo și-a obținut și studiile de doctorat. A activat în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, dar și la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta este boxer profesionist.
În anul 2013, pentru o perioadă de doar o lună, a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Iurie Leancă. Țicu a fost propus în această funcție de către Partidul Liberal. La scurt timp a plecat din minister, fiind nemulțumit de pretinsele ilegalități de acolo.
La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional la Ungheni, pe listele Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scurt timp însă a anunțat că părăsește această formațiune și își depune mandatul de consilier raional. Octavian Țicu era nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional. La scrutinul parlamentar din februarie 2019 a fost ales deputat pe lista Blocului Electoral  „ACUM”, propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). În luna septembrie 2019 însă a anunțat că părăsește fracțiunea (PPDA), dar rămâne deputat independent în cadrul Blocului ACUM, spunând că nu poate accepta faptul că ACUM a făcut coaliție cu Partidul Socialiștilor:

„Este o eroare politică, care compromite valorile pe care Blocul ACUM le-a promovat în campania electorală în fața alegătorilor”.

La alegerile locale de anul trecut, Octavian Țicu a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, deja ca reprezentant al Partidului  Unității Naționale, însă nu a trecut de turul întâi. Din luna decembrie până în prezent, este deputat neafiliat și președinte al  PUN.
Continuarea articolului îl puteți citi pe portalul Moldova Curată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *