Profilul de integritate al candidatei Maia Sandu: trecutul politic, averi, interese

Maia Sandu este candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Lidera PAS candidează pentru a doua oară la această funcție.
Moldova Curată a colectat informații ce se referă la integritatea acestei candidate și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:
De la Harvard în politica moldovenească
Maia Sandu (1972) s-a născut în satul Risipeni din raionul Făleşti. Este economistă, absolvind Academia de Studii Economice de la Chișinău. Chiar după studii, a fost angajată la Ministerul Economiei (MEC), în Direcţia colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. În paralel cu munca, Maia Sandu a absolvit și  Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul R. Moldova.
Mai târziu, a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA) unde a obținut titlul de Master în administrație publică. După studii a rămas în SUA, unde a activat timp de doi ani în calitate de consilieră al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC. Revenită în țară, Maia Sandu a deținut timp de trei ani funcția de ministră a Educației.
În vara anului 2015 a fost propusă de către Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) drept candidată la funcţia de prim-ministru. Atunci s-au împotrivit două partide: Partidul Liberal şi Partidul Democrat.
În același an Maia Sandu a declarat că intenționează să-și creeze un partid. Astfel, în luna mai 2016,  a fost înregistrat Partidul Acțiune și Solidaritate. Potrivit Statutului PAS, este „un partid de centru-dreapta, care împărtăşeşte şi promovează doctrina liberalismului social”.
INTEGRITATEA ÎN GESTIONAREA AVERII ȘI INTERESELOR PERSONALE
În  declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidată la funcția de președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu declară venituri salariale totale de peste 162 de mii de lei, bani obținuți în funcția de deputată, dar și cea de prim-ministră. Ea mai indică 500 de lei românești, onorariu primit din susținerea unei conferințe în anul 2018 și o dobândă de peste 930 de dolari. Candidata are un cont de depozit deschis în SUA, unde își păstrează economiile în valoare de peste 24 de mii de dolari.
Maia Sandu este proprietara unui apartament achiziționat în anul 2003, cu suprafața de 74 de metri pătrați, dar și titulara unui autoturism de teren, de model Toyota RAV4.
Continuarea articolului îl puteți citi pe Moldova Curată.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *