Noi sisteme de canalizare la Ungheni. Investiția e de circa 5 milioane de lei, bani oferiți de UE

A fost dat startul unui nou proiect ambițios la Ungheni, grație căruia vor fi construite sisteme de canalizare pe opt străzi din municipiu.
Proiectul se numește „Îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii publice de canalizare în sectorul Centru al municipiului Ungheni” și va fi realizat în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” (Uniunea Europeană pentru Moldova: regiuni-cheie).
Valoarea totală e de 4 799,39 mii lei.
Sistemul de canalizare va fi construit pe străzile: George Meniuc, Florilor, Titu Maiorescu, Prutului, Dimitrie Cantemir, Livezilor, Nicolae Bălcescu și o porțiune din strada Mihai Eminescu (între Bălcescu și Romană).

Cu roșu - străzile din preajma Palatului de cultură pe unde va trece canalizarea
Cu roșu – străzile din preajma Palatului de cultură pe unde va trece canalizarea

Cu roșu - străzile din preajma Parcului Central „Micul Cluj”, pe unde va trece canalizarea
Cu roșu – străzile din preajma Parcului Central „Micul Cluj”, pe unde va trece canalizarea

Ce va reprezenta sistemul de canalizare
Pe o lungime de 2370,5 metri va fi construită de la zero o rețea modernă de evacuare a apelor uzate din polipropilenă cu diametrul rețelei de 160 mm și 200 mm. Pe traseul respectiv vor fi montate 98 de cămine de vizitare și o stație de pompare a apelor uzate.
Stația de pompare, care va fi instalată pe teritoriul adiacent străzii George Meniuc, va reprezenta un sistem complex modern de stocare și evacuare a apelor uzate sub presiune. În blocul de comandă a acestei stații va fi instalat un dispozitiv electronic, care va asigura legătura între stația de pompare și dispeceratul central al ÎM „Apă-Canal” din Ungheni.
Dispozitivul electronic va fi alimentat de la o baterie cu durata de lucru de circa 20 ani, conectată la internet și va transmite datele de la stația de pompare la calculatorul situat la dispeceratul central al ÎM „Apă-Canal”. Datele vor conține informații privind parametrii cantativi și calitativi ai stației, cum ar fi: posibile devieri de tensiune, de deconectări ale curentului electric, situații de oprire accidentală a pompei, eventuale supraîncărcări ale pompelor etc. Eventualele situații neprevăzute vor fi transmise atât la calculatorul dispeceratului, cât și la telefonul mobil al persoanei responsabile. Astfel, va fi asigurată intervenția promptă în caz de necesitate.
Se estimează că vor fi 141 de conectări la noua rețea de canalizare, case particulare și agenți economici (130 conectări persoane fizice și 11 agenți economici).
De ce anume zona respectivă
Rețelele de canalizare din această zonă sunt construite în contextul modernizării municipiului Ungheni. Acestea reprezintă etape necesare pentru a trece ulterior la intervenții vizând revitalizarea zonei de centru a municipiului, posibilitatea asfaltării și amenajării integrale a acestei zone, în conformitate cu Acțiunea 3.3.2 „Înfrumusețarea și reproiectarea arhitecturală a centrelor urbane” din Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”.
Reamintim că, la momentul de față, din acest program fac parte două municipii din Republica Moldova: Ungheni și Cahul.
O prioritate pentru Primărie
Asigurarea cetățenilor cu servicii de calitate de aprovizionare cu apă și canalizare reprezintă o prioritate pentru autoritățile publice locale, care vor continua să atragă resurse financiare externe.
De notat că au fost elaborate proiectele tehnice și pentru rețelele de canalizare în cartierele periferice. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei/GIZ Moldova va investi, în următorii ani, în reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în aceste zone ale municipiului Ungheni.
La momentul de față, în Ungheni este conectată la apeduct 95% din populație, iar la sistemul centralizat de canalizare – doar 54%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *