La Călărași s-a făcut selecția pentru bugetarea participativă

Imagine: panoramio.com

Pentru al doilea an consecutiv, călărășenii au avut ocazia să vină la primărie, până la data de 1 octombrie, cu propuneri de mici proiecte în cadrul inițiativei de bugetare participativă.

Dacă în toamna anului trecut s-au depus opt astfel de proiecte dintre care cinci au fost selectate și deja implementate, atunci anul acesta au fost înregistrate doar șase.

Într-un final, din cele șase propuneri de proiectele venite de la diverse grupuri de inițiativă sau cetățeni ai orașului Călărași, grupul de lucru le-a validat doar pe cinci, care ar corespunde criteriilor de eligibilitate.

Astfel, în anul 2021, două proiecte se vor desfășura la grădinițele „Guguță” și „Lăstărel” din orașul Călărași, care urmează să fie dotate cu „spații de dezvoltare sigure în aer liber”. Aici vor fi instalate mese cu scaune pentru realizarea activităților de educație în aer liber în sezonul cald. Totodată, se va monta și câte un panou destinat expozițiilor de lucrări ale copiilor.  În ambele cazuri, proiectele sunt în valoare de 49 mii 100 lei.

În scuarul central al orașului se vrea crearea unui spațiu pentru jocuri intelectuale în spațiu deschis. Potrivit autorilor, anume aici vor fi instalate mese și scaune pentru jocuri de dame și șah. Bugetul proiectului valorează 32 mii lei.

Tot în 2021, pe artera principală a orașului Călărași, va apărea și un Felinar Multifuncțional Turistic. Obiectivul ce va străjui pe strada Mihai Eminescu, nu va fi un simplu felinar, căci va conține și un orologiu, un indicator kilometric, o hartă turistică, un clopot, o cutie poștală și chiar un coș de gunoi de forma unei valize. Pentru felinar, primăria va aloca nu mai puțin de 45 mii 860 lei.

Și Cimitirul evreiesc din Călărași va deveni în curând o destinație turistică veritabilă. Prin bugetare participativă se vor aloca 50 mii lei pentru transformarea cimitirului, care datează din anul 1700 și deține aproximativ 5000 de pietre funerare. Autorii și-au propus crearea hărții cartografice a cimitirului, amenajarea teritoriului, îngrădirea cu gard, instalarea unor coșuri de gunoi, iar într-un final, atribuirea statutului de Muzeu Memorial ce va fi inclus în registrul național de monumente protejate.

Potrivit autorităților călărășene, Proiectul ”Bugetarea Participativă” a început are drept scop soluționarea problemelor locale prin implicarea cetățenilor la formarea bugetului local.

Suma maximă stabilită pentru un proiect este de 50 mii lei. Suma totală alocată din bugetul local al Primăriei orașului Călărași pentru Bugetarea Participativă este de 200 mii lei.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *