FOTO. Visul unei păstrătoare de folclor: „Drumul covoarelor de la Cornești”
Ina Bilețchi, directoarea Școlii de Arte „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești, are un vis, care e tot mai aproape să se realizeze.
Vrea să organizeze o amplă manifestare culturală, dedicată covorului moldovenesc, covorului țesut în zona de unde vine ea.
Știe și cum se va numi această sărbătoare: ”Drumul covoarelor de la Cornești”.
De la un timp, a început să colecționeze covoare vechi, țesute de femeile din satul ei de baștină, Cornești, dar și din împrejurimi.
Până la momentul de față, a reușit să adune peste 20 de covoare, scoarțe, păretare. Unele au aproape sau trecut de 100 de ani, altele – peste 50. Toate sunt țesute, susține dânsa, din lână, iar ornamentele – unul mai frumos decât altul. Marea majoritate i-au fost donate.
Se mândrește cu faptul că unul dintre covoarele din colecția sa a fost utilizat de mai multe ori în amenajarea scenei la sărbătorile folclorice și naționale nu doar din orașul Cornești, ci și din Ungheni. Se mândrește că are covoare nemaipomenit de frumoase, că o ajută să-și îmbogățească această colecție până și colegii de serviciu.
”Covorul țesut manual are un rol deosebit în tradiția noastră. Uitați-vă cât de frumoase sunt și cu câtă migală sunt lucrate”, spune, desfăcând și înșirând pe jos ba un covor, ba altul. Despre fiecare are ce spune. Sunt poveștile ei, poveștile celor ce le-au creat.
Cândva, covoarele se transmiteau ca moştenire și serveau drept măsură a bunăstării. În prezent, tot mai mute dintre ele își găsesc locul în muzee și în colecții personale.
Ina Bilețchi își dorește să amenajeze un muzeu la Școala de Arte din Cornești, unde să se regăsească atât covoarele, cât și cele peste 100 de prosoape, costumele populare pe care a reușit să le adune.
De notat că Ina Bilețchi este și conducătoarea ansamblului folcloric „Codrenii”, bine cunoscută de iubitorii de folclor, premiantă a numeroase concursuri naționale și internaționale.
Lasă un răspuns