Claca. La Florițoaia Veche au reînviat tradițiile de altădată

Localnicii din Florițoaia Veche a călătorit în trecut, timp de o zi. Sâmbătă, 26 septembrie, în gospodăria lui Ion și Maria Cirimpei s-a desfășurat o clacă, ca pe vremuri. În această zi, la clacă, s-au adunat de la mic la mare și au curățit păpușoii. Or, toamna este anotimpul când se culeg roadele.
Potrivit Lidiei Bolișoi, conducător artistic al ansamblului ”Țărăncuțele”, această clacă a fost posibilă cu susținerea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural, în parteneriat cu Secția Cultură Ungheni dar și, desigur, a ansamblului folcloric ”Țărăncuțele”.
La „clacă” au fost invitați specialiști din domeniul culturii din Ungheni, Fălești, Călărași și Nisporeni.
”Organizatorii au depus multă muncă pentru a reproduce cât mai natural și firesc posibil punerea în scenă a curățirii porumbului . În cadrul desfășurării acestei clăci s-a pus accentul pe reînvierea și transmiterea obiceiurilor lăsate din străbuni”, a subliniat Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism din Ungheni.
În acea zi, pe lângă foșnetul produs de la curățarea porumbului, au răsunat cântece din folclor, au fost spuse cimilituri (n.r. – joc de cuvinte), ghicitori, proverbe. ”Claca s-a defășurat într-o atmosferă de sărbătoare, păstrând spiritul, hărnicia și tradiția de altădată”, a ma menționat Galina Moraru, care s-a declarat mândră de rezultatul obținut în urma organizării acestui eveniment.
”Este o experiență benefică, deoarece organizarea acestei clăci a avut un rol educativ, invitații au putut observa tradițiile specifice din sat, iar copii implicați vor putea transmite valorile mai departe. Ne dorim o continuitate, să facem schimb de experiență cu colegii din raioanele vecine pentru a nu da uitării tradițiile”, a conchis dânsa.
Participanții, la final, s-au ales cu câte un suvenir în formă de îngerași, confecționate din pănuși, de către copiii, membri ai ansamblului de copii ”Floarea norocului” care au participat la eveniment.



📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *