Agricultura la răspântie. Ce ne așteaptă

După aproape un an de secetă hidrologică, lunile septembrie și octombrie au adus ploi, astfel încât agricultorii au putut însămânța terenurile agricole cu grâu sau orz.
Totuși, pentru dezvoltarea culturilor de toamnă nu este suficientă umiditate în sol, suține președintele Asociației Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi, citat de radiochisinau.md.
„Ploile din ultima vreme, septembrie, octombrie, ne-au dat posibilitate de a însămânța și avem încrederea că o să primim plante sănătoase, plante bune, cu toate că nu o să reușească să se înfrățească așa cum ar trebui, îi scurt timpul și temepraturile au scăzut. Evident că ploi ne mai trebuiesc. Practic, noi nu am avut în centrul Moldovei depuneri suficiente pentru dezvoltarea plantelor timp de un an. Dacă o să mai fie vreo 100 de mm până la Anul Nou și 100 de mm după Anul Nou, până în iunie grâul o să se reușească să se coacă și să se dezvolte normal”, a spus Nicanor Buzovoi.
Potrivit dânsului, seceta din acest an a provocat pagube considerabile agricultorilor, iar compensațiile acordate de stat nu au acoperit nici măcar jumătate din cheltuielile suportate. Subvențiile acordate constituie doar 15%-18% din cheltuieli, susține Nicanor Buzovoi.
Că e nevoie de precipitații spune și directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, potrivit radiochisinau.md. Potrivit lui, solul este umed cam până la 20 de centimetri adâncime, ceea ce e insuficient.
Situația în agricultură e complicată. Majoritatea fermierilor duc lipsă de finanțe. Semințele sunt scumpe, la fel motorina, dar și tehnica.
Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest an, suprafața semănată cu culturi de toamnă ar putea fi mai mare, comparativ cu cea din 2019, cu aproximativ 10-15 mii de hectare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *