FOTO. 10 ani fără Gheorghe Bodolica

Pe 26 octombrie, s-au împlinit 10 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Gheorghe Bodolica, fostul director al Palatului de Cultură din Ungheni, Om Emerit, personalitate care a lăsat o amprentă considerabilă în promovarea culturii  în municipiul Ungheni, un lăutar până în măduva oaselor.

Gheorghe Bodolica și-a început activitatea artistică în cadrul Orchestrei de muzică populară ,,Fluieraș” de la Filarmonica Națională din Chișinău, ca acordeonist.
În anul 1971, vine la Ungheni și se angajează la Școala de muzică în calitate de profesor de acordeon. Actuala directoare a Școlii de muzică, Tereza Cazac, își amintește și acum de acea perioadă. Anume Gheorghe Bodolica a fost cel care a testat-o înainte de a fi înscrisă la școală.
Începând cu anul 1977,  Gheorghe Bodolica desfășoară o activitate prodigioasă în domeniul culturii, fiind numit, în acel an, șef al Direcției Cultură orășenești, iar în 1987 – director al Palatului de Cultură. S-a aflat în această funcție până la încetarea sa din viață.
Palatul de Cultură i-a fost a doua casă. Grație lui, artiștii ungheneni au cutreierat lumea în lung și-n lat, aducând acasă trofeie peste trofeie. Grație lui, la Palatul de Cultură din Ungheni au venit artiști peste artișri.






În memoria lui, Palatul de Cultură a organizat, pe 26 octombrie, o întâlnire cu cei ce l-au cunoscut, au lucrat cu el și i-au fost aproape.  Și-au împărtășit amintiri, l-au pomenit, au cântat.


Și acum, la Palatul de Cultură se păstrează unele lucruri ale sale, inclusiv acordeonul la care a cântat. Pe fațada instituției este amplasată o placă comemorativă, iar în interior – un colț dedicat celui care a condus Palatul de Cultură timp de 23 de ani.  Potrivit directoarei Palatului de Cultură, Silvia Zagoreanu, acest colțișor va fi extins și va fi transformat în muzeu.

La 10 ani de la moartea lui Gheorghe Bodolica, artista plastică Veronica Mireanu i-a pictat 2 portrete: unul în acuarelă, iar al doilea – în ulei. Artiștii de la Palatul de Cultură, și cei de ieri, și cei de azi, au interpretat câteva dintre cântecele preferate ale fostului conducător.
 
 
 
 
 
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *