Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 30 septembrie, dar a fost eliminată restricția de organizare a nunților și cumetriilor. Ce se mai permite

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 30 septembrie.
În acest context, a fost aprobat și Planul de pregătire și răspuns la infecția cu virusul de tip nou, care include criteriile și modalitatea de ajustare a măsurilor de sănătate publică în funcție de evoluția situației epidemiologice.
A fost prelungit termenul de aplicare a restricțiilor în vigoare, cu unele excepții. Astfel, a fost eliminată restricția privind organizarea nunților și cumetriilor. Aceste evenimente se permit cu condiția participării unui număr mai mic de 50 de persoane și cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice.
Se permite organizarea reuniunilor în grup (cel mult de 50 de persoane).
Persoanele care revin în Republica Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, vor completa fișa epidemiologică și  vor sta 14 zile în regim de autoizolare.
Părinții sau reprezentantul legal care-și vor însoți elevul/studentul în scopul desfășurării studiilor, nu vor sta în autoizolare.
A fost exclusă interdicția de părăsire a teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în autoizolare.
Pentru că începe perioada electorală, a fost stabilit un mecanism de conlucrare a organelor locale electorale cu structurile de sănătate publică teritoriale. În același context, membrii Comisiei au solicitat să se evite deschiderea secțiilor de vot în incinta instituțiilor de învățământ.
Totodată, a fost reiterată importanța respectării celor 3 reguli de aur pentru stoparea răspândirii virusului Covid-19: igienizarea frecventă a mâinilor, respectarea distanței fizice/sociale de 1 metru și purtarea corectă a măștilor în spații închise și locuri aglomerate.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *