Frumosul și înțelepciunea gospodarilor din Todirești, evidențiate prin proiectul „Veşnicia s-a născut la sat”

Încă un proiect cultural s-a apropiat de sfârșit. Casa de Cultură din Todirești, în parteneriat cu gospodarii din localitate au inițiat un proiect cu genericul „Veșnicia s-a născut la sat”. Respectivul proiect este parte integrantă din valoarea culturii pusă în slujba omului și a nevoilor sale întru bunăstarea întregii comunități, ne spun inițiatorii.
„Însăși ideea de proiect a venit acum trei ani, promovând tinerile talente, tradițiile noastre strămoșești și culegând folclor din sat, la un pahar de vorbă cu oameni mai înțelepți, mai deosebiți, mai de demult și mai de departe”, a declarat Viorica Culeac, directoarea Casei de Cultură Todirești.
Inițial, s-a propus ca la data de 21 septembrie, de hramul satului, să fie organizate întâlniri cu vârstnicii din sat, numite ”La sfat cu Tinerețea”, la care au participat peste 60 de persoane. În acest an, se va desfășura cea de a treia ediție. Ulterior au fost selectate zece familii care au avut ceva a spune și a arăta, fiind descoperite lucruri noi, necunoscute de mulți, din mai multe domenii de activitate. ”Familiile participante la proiect au acceptat provocarea și au știut să demostreze că bunătatea este o trăsătură ce aparține oamenilor frumoși la suflet. Iar adevărata valoare umană este valoarea pe care o dăm vieţii altora”, a subliniat Viorica Culeac. Totodată, Viorica Culeac a propus să fie creat un muzeu al satului cu obiecte de valoare din munca fiecăruia. ”Ca urmare, fiecare a contribuit cu obiecte diferite pentru un eventual muzeu”, a mai adăugat dânsa.
Totodată, Viorica Culeac a declarat că își dorește pe viitor să fie realizat și un film documentar dedicat satului Todirești.
„Este un proiect cu oameni minunați pe chipurile cărora se oglindește frumusețea, simplitatea, înțelepciunea, hărnicia și bunătatea oamenilor de la sat. Un proiect la care am lucrat cu cea mai mare plăcere cot la cot cu colegele mele dornice să descopere și să promoveze frumusețea localității noastre”, a menționat pe pagina sa de Facebook și Valentina Mamaligă, angajată a Casei de Cultură Todirești.
De menționat că Casa de cultură Todirești a răspuns la apelul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a participa la concursul republican „Pentru o viață activă la orice vârstă”. Organizat pentru prima dată, acest concurs dă șansa mai multor primării din țară de a-și putea expune un video reprezentativ localității. Rezultatele concursului vor fi făcute publice după 21 septembrie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *