FOTO. Întoarcerea fiului rătăcitor – de data aceasta, în Austria. Dumitru Verdianu: ”Atât respect și susținere nu am avut niciodată”
Exact cu 20 de ani în urmă, în luna septembrie 2000, la Ungheni, în preajma Liceului ”Mihai Eminescu”, era inuagurată lucrarea sculptorului cu rădăcini unghenene, Dumitru Verdianu, ”Întoarcerea fiului rătăcitor”.
Sculptura fusese realizată din gresie în cadrul primei ediții a Taberei de Sculptură din Ungheni și, potrivit autorului, a fost prima sculptură din ciclul ”Fiii rătăcitori”.
”Lucrarea conține un mesaj autobiografic, relevând destinul autorului sau al fiecăruia dintre noi, care, după ce tot hălăduim prin lume aidoma fiului rătăcitor, revenim într-un târziu la locul de unde am plecat, la părinții care ne iartă”, menționează istoricul Vasile Iucal în lucrarea ”Ungheni, oraș al sculpturilor”, editată în anul 2017, la Chișinău.
Pe 5 septembrie 2020, o nouă sculptură din seria ”Întoarcerea fiului rătăcitor” a fost inaugurată oficial. De data aceasta, în localitatea Glaubendorf, Austria.
”Atât respect și susținere nu am avut niciodată. Mulțumiri acesui popor minunat”, a scris pe pagina sa de facebook Dumitru Verdianu, care este stabilit cu traiul în Austria de mai bine de 20 de ani.
Prezent la evenimentul de inaugurare a sculpturii, Theodore Coresi, solist român de operă, stabilit și el în Austria, bun prieten al lui Dumitru Verdianu, a menționat: ”A fost o mare bucurie să fiu prezent la acest eveniment de înaltă ținută artistică și spiritual. Bunul Dumnezeu să îți țină HARUL și să ne mai bucuri pe mai departe cu lucrări de mare valoare”.
”O îmbrățișare care te pătrunde, te cutremură și convinge că va dăinui cât biserica, credința și locul unde Maestrul a așezat-o. Respect și închinare”, a scris și Valentin-Norbert Tarus, patronul unui lanț de farmacii din Austria.
Cu un an în urmă, la întrebarea reporterului ”Expresul” cât de apreciat este Dumitru Verdianu în Austria, Ambasadorul de atunci al Republicii Moldova la Viena, Victor Osipov, a răspuns: ”E greu de estimat, dar am văzut în atelierul dânsului o lucrare în proces – busturile membrilor unei renumite familii de medici din Viena, care le-a comandat sculptorului nostru. E și acesta un indiciu al recunoașterii într-o țară în care arta e adevarată pasiune și industrie”.
Evenimentul din 5 septembrie 2020 e o nouă dovadă că artistul cu rădăcini unghenene este recunoscut și apreciat în țara în care a ales să trăiască și să creeze.
L-am contactat pe Dumitru Verdianu, solicitându-i să ne răspundă la câteva întrebări. Ca de obicei, a fost foarte receptiv. Citiți în continuare interviul pe care l-am realizat.
Domnule Verdianu, iată că o nouă sculptură, ”Întoarcerea fiului rătăcitor”, identică cu cea din scuarul Liceului ”Mihai Eminescu” din Ungheni, a fost instalată la Glaubendorf, o localitate din Austria. Cum ați reușit un astfel de proiect?
Inițiativa a venit din partea Primăriei localității și Sfatului bisericesc. Ei au văzut un filmuleț cu sculptura ”Troița”, pe care am realizat-o anul trecut în cadrul unei tabere de sculptură la Mănăstirea Condrita. I-a impresionat mult și am intrat în discuții pentru realizarea unei TROIȚE similare în curtea bisericii. În cele din urmă, am ajuns la înțelegerea să începem cu o sculptură, ce să fie instalată la poalele intrării în curtea bisericii. E un loc superb, cu viță de vie, terasă din piatră fără mortar. În biserica catolică tema Fiului rătăcitor este foarte importantă, ei o numesc ”Tatăl atotiertător”. De aceea au acceptat cu plăcere compoziția ”Întoarcerea fiului rătăcitor”.
Aveți mai multe sculpturi la această temă?
Da. E un ciclu întreg, care cuprinde 7 sculpturi realizate din diferite materiale: bronz, marmură, piatră. Majoritatea sunt sculpturi de sală. În proporții monumentale sunt două: varianta de la Ungheni și, acum, cea de la Glaubendorf.
Sculptura de la Ungheni e realizată din gresie. Din ce e făcută cea din Austria?
E dintr-o piatră locală, numită marmură de VAHAU, care e dură ca granitul. Apropo, biserica în prejma căreia a fost instalată sculptura e monument istoric din secolul al XIII-lea, iar Glaubendorf se află în comuna Heldenberg, ceea ce înseamnă în traducere ”Dealul eroilor”. Aici este înmormântat generalul Radetzky, aici se află o galerie de portrete în bronz ale eroilor – mai mult de 50 de portrete, Tot în această zonă se află o celebră Herghelie de cai – Lipizianer. Vara sunt organizate aici spectacole. Mai pe scurt, e o zonă foarte frumoasă și atractivă, situată la doar 55 kilometri de Viena.
Ați menționat, pe pagina dumneavoastră de facebook, că, citez: ”Atâta respect și susținere nu am avut niciodată”…
Da. Vreau să vă spun cum susține statul austriac, Ministerul Culturii de aici artiștii plastici. În această perioadă complicată, când ne confruntăm cu pandemia de Covid-19, autoritățile austriece au decis să ofere artiștilor plastici burse, cu condiția ca aceștia să dovedească faptul că pandemia nu le-a permis să-și realizeze proiectele. Spre exemplu, cazul meu: eu am avut planificată participarea la două tabere de sculptură, care s-au amânat. De aceea am și obținut o bursă sub formă de onorariu pentru lucrarea ”Întoarcerea fiului rătăcitor”. E o busră destul de rezonabilă. Restul cheltuielilor le-a suportat primaria.
Pe când vă vedem la Ungheni, domnule Verdianu?
Mi-i dor de Ungheni. Dar mai durează până ne vaccinăm…
Lasă un răspuns