EXPRESUL a fost propus și admis de Consiliul de Presă pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2020

EXPRESUL a fost propus și admis de Consiliul de Presă pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2020
La concurs au fost admise, în total, 11 redacții și 9 jurnaliști/jurnaliste, iar publicul poate vota pentru candidații preferați pe platforma online www.Mediaforum.md. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea ponderea de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă.
Puteți acorda puncte candidaţilor preferaţi, activând bannerul „Votează online!” de pe pagina web www.MediaForum.md, link direct: https://mediaforum.md/ro/lista_candidatilor
Cele 11 redacții sunt:

Jurnaliști/jurnaliste sunt:

  • Ludmila Barba (Compania Teleradio Moldova)
  • Marina Bzovaia (SP, Bălți)
  • Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă)
  • Natalia Ghețu (TV8)
  • Ruslan Mihalevschi (SP, Bălți)
  • Corina Șeremet (Ziarul de Gardă)
  • Victor Moșneag (Ziarul de Gardă)
  • Cristina Păpușoi (Radio Chișinău, TVR Moldova)
  • Valeria Vițu (Radio France Internationale)

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câştigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experţilor şi a membrilor Consiliului de Presă.
Până la 15 septembrie 2020, redacțiile din R. Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.
Conform Regulamentului concursului, până la 31 octombrie 2020, candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul platformei online MediaForum.md. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult 4 instituții media candidate, după algoritmul 4 – 3 – 2 – 1. În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați și de către membrii Grupului de experți și de către membrii Consiliului de Presă, care vor acorda fiecărui candidat până la 10 puncte, în funcție de aprecierea calității jurnalismului și respectării normelor deontologice jurnalistice și aplicând criteriile stabilite în Regulamentul concursului.
La ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% – votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă care nu sunt în conflict de interese în raport cu candidații, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2020 care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2020.
În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă va considera că în acest an instituţiile mass-media și jurnaliștii candidați nu merită Premiul.
În anii precedenţi, câştigători ai Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică au fost desemnaţi Biroul din Chişinău al postului de radio Radio Europa Liberă (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul Ziarul de Gardă (2017), săptămânalul SP din Bălți (2018) și postul de televiziune TV8 (2019). Începând cu ediția 2020, la concurs pot participa nu doar redacțiile instituțiilor mass-media, dar și jurnaliști sau jurnaliste.
Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *